Συντάξεις χηρείας: Οι δύο «απαντήσεις» που λύνουν τον «γρίφο» των περικοπών
Προσεχώς οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο που θα «ψαλιδιστούν».
Το κατάλληλο πλαίσιο για την πιο… ομαλή περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα αναζητούν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Μετά το καλοκαίρι η πολιτική ηγεσία καλείται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τις «ψαλιδίσει» και ο πολιτικός «πονοκέφαλος» καλά κρατεί.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Το οικονομικό επιτελείο καλείται άμεσα να προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην βρει απέναντι τους όσους έχουν ήδη δει την περικοπή στην τσέπη τους (ασφαλισμένοι ΔΕΚΟ, Δημοσίου κλ.π). Με την εφαρμογή του «ψαλιδιού» οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Τα δύο σενάρια
Η εφαρμογή του μέτρου είναι δεδομένη, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις λογικές αντιδράσεις των δικαιούχων που πλήττονται. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πέσει στο τραπέζι δύο προτάσεις που μειώνουν κάπως τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι δικαιούχοι.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι στην περίπτωση δύο συντάξεων, θα υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης, ενώ το δεύτερο προβλέπει περικοπή 35%, όχι όμως του συνόλου της σύνταξη, αλλά μόνο του τμήματος της εθνικής σύνταξης των 427 ευρώ. Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πιθανά αναδρομικά ποσά που θα αναζητηθούν από τους δικαιούχους να καταβληθούν με εκπτώσεις ή ακόμα και σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.