Συνταγή για κοτόπουλο με χυλοπίτες σε κρεμώδη σάλτσα λεμονιού και μυρωδικών
Οι χυλοπίτες απορροφούν τη σάλτσα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο με παραδοσιακές χυλοπίτες, σ’ ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Το κοτόπουλο μαρινάρεται με πάπρικα, κύμινο, αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια σοτάρεται μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα και σιγοβράζει σε ζωμό κοτόπουλου. Η κρεμώδης σάλτσα λεμονιού με κρέμα γάλακτος, ξύσμα και χυμό λεμονιού, θυμάρι και φρέσκο άνηθο προσφέρει φρεσκάδα και βάθος γεύσης. Οι χυλοπίτες απορροφούν τη σάλτσα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Με φέτα ή παρμεζάνα στο τελείωμα και προαιρετικές νιφάδες τσίλι, αυτό το πιάτο γίνεται ιδανικό για γιορτές και καθημερινά δείπνα, ικανοποιώντας τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Συνοδεύεται τέλεια με δροσερή σαλάτα ή ποτήρι λευκού κρασιού.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Κοτόπουλο
- 4 μπούτια κοτόπουλου (ή 4 φιλέτα στήθος), χωρίς κόκαλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυλοπίτες:
- 300 γρ. χυλοπίτες (φρέσκες ή αποξηραμένες)
Σάλτσα:
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 200 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 400 ml ζωμό κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
- 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι ή δεντρολίβανο
Επιπλέον:
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Τυρί φέτα θρυμματισμένη ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
- Φρέσκο πιπέρι και λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα του κοτόπουλου
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με πάπρικα, κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
- Αλείφουμε καλά τα μπούτια (ή τα στήθη) και αφήνουμε στο ψυγείο για 20–30 λεπτά.
Προετοιμασία σάλτσας
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι για 5–6 λεπτά, να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά.
Μαγείρεμα κοτόπουλου
- Προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου στο τηγάνι, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Σοτάρουμε 4–5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
Προσθήκη χυλοπιτών
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τις σουρώνουμε.
- Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αφαιρούμε προσωρινά τα κομμάτια και διατηρούμε ζεστά.
- Στη σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο/μαϊντανό και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για 3–4 λεπτά.
Τελική συναρμολόγηση
- Προσθέτουμε τις χυλοπίτες στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα.
- Επιστρέφουμε το κοτόπουλο από πάνω, πασπαλίζουμε με τυρί φέτα (ή παρμεζάνα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρισμα & Συμβουλές
- Σερβίρετε με μια φέτα λεμονιού στο πλάι για έξτρα φρεσκάδα.
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε 1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι στο σοτάρισμα πριν βάλετε το κοτόπουλο.
- Για βίγκαν εκδοχή, αντικαταστήστε το κοτόπουλο με φιλέτα σόγιας και την κρέμα γάλακτος με φυτική (π.χ. καρύδας).
- Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή σπανάκι στο τέλος για χορταρικά.