Συνολάκης: Πρέπει να λειτουργήσει και στην Ελλάδα το σύστημα προειδοποίησης σεισμού
Ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον πρόσφατο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία και για την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα προειδοποιήσης και στην Ελλάδα.
«Αυτό το σύστημα λειτουργεί στην Ιαπωνία ήδη από το 2009», ανέφερε ο καθηγητής, όπως και σε άλλες χώρες μερικά χρόνια αργότερα κάνοντας αναφορά στον επιταχυνσιογράφο: «Είναι ένας ειδικός μετρητής, κάτι σαν τον σεισμογράφο, που μετράει την επιτάχυνση και την παραμόρφωση του εδάφους. Όταν αυτός ανιχνεύσει ότι υπάρχει επιτάχυνση του εδάφους πάνω από ένα ορισμένο όριο, στέλνει σήμα σε ένα κέντρο προειδοποίησης. Έτσι εκπέμπεται η ανακοίνωση ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός.»
ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά μπορεί να δώσει χρόνο στους υπόλοιπους για να προστατευτούν.
«Πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε [σ.σ. στην Ελλάδα] αυτό το σύστημα, τουλάχιστον να το λειτουργήσουμε πιλοτικά και μετά επιχειρησιακά», ανέφερε ο καθηγητής εξηγώντας πως «από τη στιγμή που γίνεται η ανίχνευση πρέπει το σήμα να σταλεί αμέσως σε όλες τις παρακείμενες περιοχές. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι θα έχουμε χιλιάδες επιταχυνσιογράφους και χιλιάδες σεισμογράφους που αυτούς κάποιος θα πρέπει να τους συντηρεί.»
Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου συντηρείται από τους ερευνητές και τα προγράμματά τους. «Δεν υπάρχει κεντρική μέριμνα ώστε να συντηρείται το δίκτυο», είπε ο κ. Συνολάκης, ενώ, το κόστος στην περίπτωση της Ιαπωνίας έφτασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
«Πιστεύω ότι τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρέπει να τις προστατεύουμε», είπε ο ακαδημαϊκός φέρνοντας το παράδειγμα του σεισμού στις Αλκυονίδες το 1981: «Η Αθήνα θα είχε περίπου 15 δευτερόλεπτα για να προστατευτεί, αλλά ακόμα κι αυτό σε μερικές περιπτώσεις θα ήταν αρκετό για κάποιες υποδομές όπως το μετρό, τα νοσοκομεία κ.α.»
«Έτσι κι αλλιώς αυτό που μας χρειάζεται πάρα πολύ στη χώρα μας είναι να αρχίσουμε να μπαίνουμε στη νοοτροπία των εκκενώσεων και των επισημάνσεων που έρχοντα από το 112», κατέληξε συμπερασματικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.