Παναγιώτης Καρύδης: «Επικίνδυνες οι πιλοτές στις παλιές πολυκατοικίες»
Σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας, αλλά και για την επικινδυνότητα των κτιρίων στη χώρα, με αφορμή των μεγάλο σεισμό της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία της κλίμακας των 7,6 Ρίχτερ, μίλησε ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στο Action 24, υπογράμμισε ότι «είμαστε θωρακισμένοι από σεισμούς. Ο κανονισμός, οι κατασκευαστικές προβλέψεις, προβλέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιους σεισμούς, όμως το πρόβλημα είναι κατά πόσο τηρείται. Οι παλιότερες κατασκευές εφόσον συντηρούνται δεν είναι επικίνδυνες, εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν του «κεφαλιού» τους, να αλλάζουν, να προσθέτουν, να αφαιρούν, για να κάνουν υποστηλώματα, για να κάνουν ας πούμε μαγαζιά».
Μάλιστα, νωρίτερα ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της επικινδυνότητας των πιλοτών στα μεγάλα κτίρια, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα σε ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες».
Συνεχίζοντας, σχετικά με το ζήτημα εάν τελικά είναι επικίνδυνα τα κτίρια με πιλοτές σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι «το 1972 που θεσπίστηκε ο νόμος των πιλοτών, ίσχυε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός και δεν προβλεπόταν η ύπαρξη ενός «μαλακού ορόφου». Θεωρώ ότι τα παλιά κτίρια τα οποία είτε έχουν κατασκευαστεί με πιλοτές χωρίς τοιχώματα, είτε εκ των υστέρων έχουν ανοίξει για να γίνουν μαγαζιά, είναι επικίνδυνα. Χαλάνε, καταστρέφουνε τους τοίχους για να κάνουν εστιατόριο, μεγάλο μαγαζί και τα λοιπά. Εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνα και πρέπει να ελεγχθούν οπωσδήποτε».
Ερωτηθείς για τα υπόγεια πάρκινγκ στα κτίρια, ανέφερε ότι «τα παλιά υπόγεια πάρκινγκ θεωρώ ότι δεν έχουνε τόση επικινδυνότητα, όχι τόσο όσο η ανωδομή, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις πλάγιες ωθήσεις σε τοιχώματα, δεν έχουνε πρόβλημα σε σεισμό».