Σύνοδος Κορυφής Παρισιού: Όλοι μαζί και η Μελόνι χώρια - Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμφωνεί με τον Βανς
Ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει την Ευρώπη ως ισότιμο συνομιλητή για το ουκρανικό ζήτημα. Η Μελόνι θεωρεί σωστά τα μηνύματα του Βανς.
Την αντίθεσή της με την ευρωπαϊκή γραμμή αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Corriere Della Sera.
Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η Μελόνι κλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής με άλλους 9 ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως πήγε με διαφοροποιημένη ατζέντα η οποία είναι πολύ κοντά στις αμερικανικές θέσεις και σε όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Μονάχου, Τζέι Ντι Βανς.
«Μια απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή από την πλευρά των Βρυξελλών, με μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι δίνοντας για άλλη μια φορά την αίσθηση ότι είμαστε μια ήπειρος με πολλά κέντρα εξουσίας, κάτι που ισοδυναμεί με κανένα πραγματικό κέντρο εξουσίας», είναι η εκτίμηση της Μελόνι, σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Η Μελόνι φαίνεται πως εστιάζει την κριτική της στη σύνθεση που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη Σύνοδο του Παρισιού, που περιλαμβάνει την Πολωνία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Δανία. Από το περιβάλλον της Μελόνι προκύπτει ότι στη Ρώμη έφτασαν μηνύματα από κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία αλλά αποκλείστηκαν από τις συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σημειώνεται δε, ότι η Μελόνι θεωρεί βιαστική την πρόσκληση μόνο ορισμένων χωρών της ΕΕ καθώς αυτό δίνει πάτημα στον Τραμπ να μην αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ισότιμο συνομιλητή.
Μελόνι: Λάθος ύφος αλλά με σωστά μηνύματα η ομιλία Βανς
Στο ρεπορτάζ περιέχεται και η θέση της Τζόρτζια Μελόνι σχετικά με την, ιστορική πλέον, ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι ντι Βανς στο Μόναχο. Τα «χαστούκια» που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να δώσει στην Ένωση, πέρα από τους τόνους και τη γλώσσα, αντιπροσωπεύουν σε σημαντικό βαθμό τις σκέψεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού.
«Η δημοκρατία βασίζεται στην ελευθερία του λόγου», είναι μια από τις φράσεις που συχνά επικαλείται η Μελόνι και υποστηρίζει εδώ και χρόνια. Παράλληλα, συντάσσεται πλήρως με την καταγγελία του Τζέι Ντι Βανς, ότι υπάρχει χειραγώγηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας για σκοπούς που σχετίζονται με τη λογική του mainstream.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πρώτος στόχος της ιταλικής διπλωματίας είναι να αποφύγει μια πραγματική αποχώρηση των ΗΠΑ από την σύγκρουση, καθώς και στην αναζήτηση πραγματικών εγγυήσεων με αποτελεσματικές δυνάμεις αποτροπής.
Μια άλλη πρόταση είναι αυτή που αφορά στη φύση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής. Εάν οι Αμερικανοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν, τότε θα πρέπει να τη διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, με χώρες εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αυτό, κατά την κρίση της Ρώμης, θα ήταν μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, γράφει η Corriere della Sera.