Συνήγορος του Πολίτη: Δεν «πέρασε» η πρόταση για τον Σωτηρόπουλο - Οργή Μαξίμου κατά ΠΑΣΟΚ
Μετά το ΑΣΕΠ αποτυχημένο και το δεύτερο crash test κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τα πεδία συνεννόησης και συναίνεσης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Έντονη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου κατά της Χαριλάου Τρικούπη.
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ορίσει τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών», ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. (15 βουλευτές υπερψήφισαν, 7 καταψήφισαν και 7 δήλωσαν «παρών»). Τα κόμματα μάλιστα δήλωσαν πως στηρίζουν τον νυν επικεφαλής της Αρχής Ανδρέα Ποττάκη έως ότου ολοκληρώσει την έρευνά του για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για να εγκριθεί η πρόταση του προεδρείου, απαιτούνται 3 επιπλέον θετικές ψήφοι πέραν αυτών που διαθέτει η πλειοψηφία στη Διάσκεψη. «Γαλάζιες» πηγές σημείωναν πως εφόσον απορριφθεί η πρόταση για τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πρόταση της πλειοψηφίας.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας εμφανίστηκε απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη, σχολιάζοντας πως λόγω του κατακερματισμού της παρούσας Βουλής «η συμφωνία ακόμη και για τα στοιχειώδη θεωρείται πλέον άθλος».
Όσο για την Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στις κάμερες στη Βουλή, καταλόγισε εχθρική στάση του Μεγάρου Μαξίμου στον νυν συνήγορο Ανδρέα Ποττάκη, λόγω της έρευνας για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και λόγω του πορίσματος για τις πυρκαγιές, για τις χρεώσεις στην Υγεία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΛΑΣ.
«Ανεξάρτητα από το πρόσωπο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, εμείς ψηφίσαμε «παρών» κυρίως λόγω του τρόπου μεθόδευσης της συγκεκριμένης επιλογής και κυρίως για τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.
Μαρινάκης: «Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση»
Έντονη ήταν η αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για «έργο με τίτλο ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση».
«Η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο συνεχιζόμενο έργο με τίτλο «Ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση», που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών εδώ και χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει και συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε για νέο Συνήγορο του Πολίτη τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, διακεκριμένο ακαδημαϊκό, καθηγητή πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ και συνεργάτη του Ειδικού Παρατηρητηρίου του LSE. Ο κ. Σωτηρόπουλος σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς και αποτελεί ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και αποδεδειγμένης επιστημονικής επάρκειας.
Δυστυχώς, η πρόταση του Προέδρου τη Βουλής δεν έγινε αποδεκτή, γιατί δεν επετεύχθη η απαιτούμενη εκ του νόμου αυξημένη πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση για τον κ. Σωτηρόπουλο έλαβε 15 από τις 29 ψήφους, δηλαδή μόνο τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν κοινή στάση, ψηφίζοντας «παρών» και στην πραγματικότητα ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη και μάλιστα περισσότερο από 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.
Το πιο εξοργιστικό ήταν η δικαιολογία την οποία προφασίστηκαν για αυτή τους την κοινή στάση. Προφασίστηκαν ότι δήθεν η εκλογή του Δημήτρη Σωτηροπούλου θα διακινδύνευε τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου.
Πέραν του γεγονότος ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή νέου ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές και προσπερνώντας ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι ευθέως προσβλητικές για τον προτεινόμενο Συνήγορο του Πολίτη, είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι ο κ. Τασούλας είχε μιλήσει για πρώτη φορά για την ανάγκη εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, λόγω λήξης θητείας του προηγούμενου, πριν την ανακοίνωση για την έναρξη ερευνών για το ναυάγιο της Πύλου η οποία έγινε στις 9.11.2023.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του «όχι σε όλα»