Ανδρουλάκης: Blame game για τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Kανείς δεν σηκώνει πρώτος το τηλέφωνο
Ένα νέο τοπίο στις ούτως ή άλλως περίεργες σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη δημιουργείται από τη δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Στον «αέρα» η συνάντηση με Μητσοτάκη.
Κοντεύουν τρεις εβδομάδες από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ, οπότε και του ζήτησε να συναντηθούν. Έκτοτε, όμως, η συνάντηση παραμένει ‘παγωμένη’, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο blame game για αυτή την εξέλιξη.
Κανείς δεν σηκώνει πρώτος το τηλέφωνο
«Εκείνο το βράδυ, συμφώνησαν να τα …λένε», διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, εξηγώντας ότι παγίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί θετικό το να μιλούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων μεταξύ τους, πολλώ δε μάλλον όταν ο ένας είναι ο πρωθυπουργός. Για αυτό και διαβεβαιώνουν ότι η συνάντηση θα γίνει. Εξηγούν όμως, ότι μία τέτοια συνάντηση δεν μπορεί παρά να γίνει με θεσμικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Αφενός ότι την πρωτοβουλία θα πάρει το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα απευθύνει πρόσκληση, αφετέρου -και κυρίως- ότι θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα». Εφόσον αυτά τηρηθούν, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανταποκριθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ούτε βιάζεται, αφού προτεραιότητα τώρα έχει το ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως δεν πρόκειται να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία, όπως επιδιώκεται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- να φανεί εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, αφού δεν είναι δουλειά του δικού του γραφείου να επικοινωνήσει με εκείνο του πρωθυπουργού.
Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε επί του θέματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Όταν συνεννοηθούν τα δύο γραφεία, και λάβει θεσμική υπόσταση το αίτημα του πρωθυπουργού, πέραν του τηλεφώνου, προφανώς ο κ.Ανδρουλάκης θα ανταποκριθεί. Δεν είναι μία κοινωνική συνάντηση, αλλά θεσμική», είπε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «θα γίνει κάποια στιγμή». Κάποια στιγμή, πάντως, στον προσδιορισμό της οποίας θα έχει λόγο και η Χαριλάου Τρικούπη, όπως άφηναν αργότερα να εννοηθεί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα ίδια όμως πάνω - κάτω λένε και από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμώντας πως η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τώρα η κίνηση πρέπει να γίνει από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη για να κλειστεί το ραντεβού...
Πρώτο γύρος με το Μαξίμου για το ΑΣΕΠ
Από χθες, πάντως, η όποια …καλή διάθεση διεφάνη το βράδυ της εκλογικής νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται να εξέλιπε. Αφορμή, ο ‘πόλεμος’ που ξέσπασε με αφορμή το τελευταίο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Καίτοι η ίδια η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ΑΣΕΠ χθες, υπήρξε μία έμμεση απάντηση στα όσα του καταλόγισε από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, σχετικά με τη στάση του κόμματός του στην σχετική ψηφοφορία, οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί μη ψήφισής του από το ΠΑΣΟΚ δεν έμειναν αναπάντητες.
«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο άγχος του να δικαιολογήσει την αποτυχία της Κυβέρνησης στα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας πιάστηκε αδιάβαστος. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κάθε διάταξη, η οποία εξυπηρετούσε τη διευκόλυνση των προσλήψεων», υποστήριξε ο Κώστας Τσουκαλάς.
Ήταν πια η ώρα των …κυβερνητικών πηγών να απαντήσουν στον νέο εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και κατηγόρησαν ότι υιοθέτησε όλες τις κακές πρακτικές μίας ανεύθυνης αντιπολίτευσης, με πρώτη και κυριότερη τη διατύπωση ψεμάτων, που καταρρίπτονται με μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.
«Η ιστορία έγραψε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που αντιμετώπιζε καίρια ζητήματα για τη λειτουργία και την αναποτελεσματικότητα του ΑΣΕΠ. Αλλά ακόμα και επί των άρθρων, το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη δεν ψήφισε, μεταξύ πολλών άλλων, την αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας για το σύνολο των ορεινών και νησιωτικών Δήμων», ανέφεραν μεταξύ άλλων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κ.Τσουκαλά να ανταπαντήσει σε υψηλούς τόνους.
«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προφανώς ενημερώθηκε από όσους τον εξέθεσαν ότι όσα έλεγε περί μη ψήφισης απο το ΠΑΣΟΚ των διατάξεων, που εξυπηρετούσαν την επιτάχυνση των προσλήψεων, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε μεταξύ πολλών άλλων, χαρακτηρίζοντας με νόημα τη διόρθωση …καλοδεχουμενη.