«Συνέδριο Τσίπρα»: Ο Αλέξης σε ρόλο εγγυητή με πυρά σε Κασσελάκη - Αχτσιόγλου
Πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απ ευθείας από την βάση, και τρεις μήνες μετά την διάσπαση από την ομάδα Αχτσιόγλου - Χαρίτση, η κατάσταση στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο απροχώρητο.
Δύο μόλις ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παρέμβει δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στο ήδη καυτό “τερέν” της εσωκομματικής μάχης που έδειχνε να οδηγείται σε δρόμο δίχως επιστροφή.
Είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που έστελνε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση όλο αυτό το διάστημα ότι δεν εμπλέκεται σε καμία διαδικασία, δεν στηρίζει κανέναν ή καμία συγκεκριμένη τάση ή άποψη και που καλά - καλά δεν επιθυμούσε να έχει τον ρόλο που σήμερα αποφάσισε δημοσίως να αναλάβει : αυτόν του εγγυητή της ενότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει όσο κανείς άλλος το κόμμα. Χρόνια ολόκληρα ισορροπούσε, με αρκετή δυσκολία πολλές φορές, όλες τις τάσεις, τις ομάδες, τις συλλογικότητες και τις πλατφόρμες που κατέβαιναν για αλλαγή ακόμα και σε βασικές πολιτικές που είχε χαράξει.
Η απόφασή του να παρέμβει και στην ουσία να μετατρέψει το συνέδριο σε “συνέδριο Τσίπρα” τον καθιστά και πάλι παίκτη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξέρει πολύ καλά ότι η δική του φωνή ακούγεται από όλους και λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν σε σημείο που αν θελήσει μπορεί σε έναν μεγάλο βαθμό να καθορίσει και τις εξελίξεις.
Ένας απλός αναγνώστης της ηχηρής παρέμβασής του στο παρά πέντε του συνεδρίου το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί αβίαστα να βγάλει είναι το “ είμαι εδώ και σας βλέπω”. Το αμέσως επόμενο είναι “ δεν θα επιτρέψω να πάτε το κόμμα στον γκρεμό”.
Μετά τα συμπεράσματα λοιπόν έρχεται και το αυτονόητο ερώτημα : «Tι επιδιώκει ο Τσίπρας με αυτή την παρέμβασή του”; To τι έχει στο μυαλό του είναι δύσκολο να το ξέρει κανείς σε αυτή την φάση. Θα φανεί όμως άμεσα, έτσι όπως άμεση ήταν και η δική του παρέμβαση. Οι πρώτες αναλύσεις όσων παραμένουν ακόμη ψύχραιμοι κάνουν λόγο για μήνυμα Τσίπρα ότι μπορεί εκείνος να υποδείξει την συνέχεια. Αφορά αυτό και σε πρόσωπα; Θα το δείξει η συνέχεια.
Ωστόσο αυτό που έκανε ως τώρα είναι να στρέψει τα πυρά του κατά του Στέφανου Κασσελάκη για τον οποίο λέει ότι “ζητά λευκή επιταγή τριετίας , ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές” και κατά της ομάδας Αχτσιόγλου - Χαρίτση που “έφυγαν επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία”.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πέντε εκλογές. Τρεις το 2019 και δύο το 2023. Και οι πρώτες που έχασε ήταν ευρωεκλογές. Αυτές του 2019 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επί της προεδρίας του κατρακύλησε στο 23,8% και η ΝΔ τον πέρασε κατά δέκα μονάδες. Κανείς δεν τον αμφισβήτησε τότε, ούτε όταν ένα μήνα αργότερα αφού αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές και έχασε με διαφορά εννέα μονάδων για να καταλήξει τέσσερα χρόνια αργότερα , το 2023 να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17% με τη Νέα Δημοκρατία στο 40% .
Για να φτάσει στο σημείο να θέσει ορόσημο στο νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες του ευρωεκλογές σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία αλλά για κάτι που ο ίδιος βλέπει ως προφανώς ως σενάριο με “τίτλους τέλους” που μάλλον επιχειρεί με την παρέμβασή του να αποφύγει.
Ήδη , τα πρώτα σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάμεικτα για το τι ακριβώς επιδιώκει. Το σίγουρο είναι πως το “συνέδριο Τσίπρα” έτσι όπως ο ίδιος επέλεξε να μετατραπεί, θα έχει πολλά να δείξει για το μέλλον του κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Όπως και τις προθέσεις των υπολοίπων. Θα στοιχηθούν πίσω του ή θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους; Όπως συμβαίνει πάντα, θα το δείξει η ίδια η ζωή.