Συναγερμός στο ΝΑΤΟ από τις απειλές Πούτιν - Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τους «νέους κινδύνους»
Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν αλλά και η πραγματική απειλή του νέου βαλλιστικού πυραύλου. Έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» τίθενται οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μαζική παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/11). Οι νέες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή (22/11) που υπογράμμισε ότι ο πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τον εχθρό προκαλούν εύλογη ανησυχία.
Νωρίτερα, από τον ρώσο πρόεδρο, το Κρεμλίνο δήλωσε πως το πλήγμα στην Ουκρανία με ένα νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε για να προειδοποιήσει τη Δύση πως η Μόσχα θα απαντήσει στις κινήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους.
Το χτύπημα στο Ντίνπρο με τον βαλλιστικό πύραυλο πολλαπλών κεφαλών Oreshnik τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/11) προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα αναπτύξει την αντιαεροπορική της άμυνα
Στον απόηχο της επίθεσης με τον βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους», μετά την ανάπτυξη του νέου, ρωσικού, μέσου βεληνεκούς πυραύλου στον 33ο μήνα του πολέμου.
Ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής (22/11), είπε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση» στην ανάπτυξη, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του.
Είπε ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία γελοιοποιεί τις εκκλήσεις του Κινέζου συμμάχου της για αυτοσυγκράτηση, εκτοξεύοντας έναν πειραματικό πύραυλο νέας γενιάς στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Μπλοφάρει ο Πούτιν;
Λίγες ώρες μετά το χτύπημα κκαι το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές προσπαθούσα να ερμηνεύσουν τα δεδομένα που δημιούργησε η επίθεση, αλλά και να αναλύσουν τις προθέσεις της Ρωσίας από εδώ και στο εξής.
Επί του πεδίου η Ουκρανία φαίνεται να πιέζεται από την κλιμάκωση της έντασης των συγκρούσεων. Υψηλόβαθμη πηγή στο γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής (22/11) ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν προτίθενται, σε αυτό το στάδιο, να αποχωρήσουν από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, της οποίας συνεχίζουν να ελέγχουν, όπως δηλώνουν, σχεδόν 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αλλάζει τα δεδομένα ο Oreshnik;
Η Ρωσία έχει μεγάλη γκάμα βαλλιστικών πυραύλων και τους έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον τα πάνω από δυο χρόνια που ήδη διαρκεί ο Πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τώρα το Κίεβο και τη Δύση είναι τα χαρακτηριστικά του Oreshnik. Η εμβέλεια αυτού του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου και κυρίως η ταχύτητα του, επιτρέπουν στη Ρωσία να χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ταξιδεύει με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, καθιστώντας τον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Έχει τη δυνατότητα να φέρει 6-8 κεφαλές, ικανές να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.
Έκτακτη σύσκεψη ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
Οι προειδοποιήσεις-απειλές της Ρωσίας προς τις χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ προκάλεσαν έκδηλη ανησυχία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδιώς στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας (Πολωνία, βαλτικές χώρες, Φινλανδία) φοβούνται ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μιας επίθεσης από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Τρίτη (26/11) προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου σε επίπεδο πρεσβευτών και θα συζητηθεί η εκτόξευση του «πειραματικού», όπως τον χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιδιώξει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατά της Ρωσίας στη συνάντηση. «Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, μια σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας», είπε.
Οι ηγέτες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ανησυχούν
Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει παγκόσμια σύγκρουση, δήλωσε με έκδηλη ανησυχία την Παρασκευή το πρωί ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία υπερηχητικού, μέσου βεληνεκούς, βαλλιστικού πυραύλου κατά ουκρανικής πόλης.
«Ο πόλεμος στην ανατολή εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέδριο δασκάλων.
«Η σύγκρουση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι τελευταίες ώρες έχουν δείξει ότι η απειλή είναι σοβαρή και πραγματική σε ό,τι αφορά μια παγκόσμια σύγκρουση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλαφ Σολτς που πριν λίγες ημέρες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την εξέλιξη της εκτόξευσης του νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου ως «τρομερή κλιμάκωση». Ταυτόχρονα, όμως, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Γερμανίας να επιδεικνύει «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά, επισημαίνοντας ότι, κατά την άποψή του, «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».
Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να τελειώσει σήμερα εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσε να είναι επιθετικός». Οταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία «είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Κιρ Στάρμερ απάντησε: «Οχι, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά η Ουκρανία σίγουρα είναι, επειδή η Ουκρανία έχει υποστεί εισβολή και αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται τώρα για λίγο περισσότερο από 1.000 ημέρες».
Ορμπάν: Πάρτε σοβαρά τις απειλές της Ρωσίας
Στον αντίποδα των δηλώσεων των άλλων δυτικών ηγετών κινήθηκε ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, χώρας εξοπλισμένης «με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο».
Όταν εκφράζεται για το θέμα αυτό «μια χώρα όπως η Ρωσία, που είναι διαφορετική από εμάς και που βασίζει την πολιτική της, τη θέση της στον κόσμο γενικότερα στη στρατιωτική ισχύ», «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη (αυτές τις απειλές) κυριολεκτικά», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο Βίκτορ Όρμπαν τάσσεται συχνά υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας τρίτης παγκοσμίας σύρραξης.