Ο αντίκτυπος μετά το χτύπημα στο Ντνίπρο: Μπλοφάρει ο Πούτιν ή όχι
Αν και πολλοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, ο Πούτιν ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αδύνατο.
Το χτύπημα στο Ντίνπρο με τον βαλλιστικό πύραυλο πολλαπλών κεφαλών Oreshnik τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/11) προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.
Μια ημέρα μετά το χτύπημα και λίγες ώρες έπειτα από το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές προσπαθούν, ακόμα, να ερμηνεύσουν τα δεδομένα που δημιούργησε η επίθεση, αλλά και να αναλύσουν τις προθέσεις της Ρωσίας από εδώ και στο εξής.
Επί του πεδίου η Ουκρανία φαίνεται να πιέζεται από την κλιμάκωση της έντασης των συγκρούσεων. Υψηλόβαθμη πηγή στο γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής (22/11) ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν προτίθενται, σε αυτό το στάδιο, να αποχωρήσουν από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, της οποίας συνεχίζουν να ελέγχουν, όπως δηλώνουν, σχεδόν 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Θα μείνουμε (στη ρωσική περιφέρεια του) Κουρσκ για όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε η πηγή αυτή στους δημοσιογράφους. «Η μέγιστη έκταση εδάφους που καταλάβαμε (στην περιφέρεια αυτή) ήταν 1.376 km2. Σήμερα, είναι σχεδόν 800 km2», διευκρίνισε.
Η Ρωσία προελαύνει στο Κουρσκ αργά, αλλά σταθερά
Παράλληλα, η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται «200 με 300 μέτρα την ημέρα» κοντά στο Κουράκοβο, ένα από τα πιο θερμά σημεία της περιφέρειας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο εχθρός προωθείται» γρήγορα στον τομέα του Κοράκοβου και «προχωρά 200 με 300 μέτρα την ημέρα», τόνισε η πηγή στους δημοσιογράφους. Το Κουράκοβο συγκαταλέγεται στις σημαντικές τοποθεσίες που μπορεί σύντομα να πέσουν.
Στον τομέα του Ποκρόβσκ, κόμβο επιμελητειακής υποστήριξης για τις ουκρανικές δυνάμεις στην ίδια περιφέρεια, η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή και «ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κατά τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.
Με αυτά τα δεδομένα επί του πεδίου ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας;
BBC: Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;
Ο συντάκτης του BBC, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη ρωσική ειβολή στην Ουκρανία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, χαρακτηρίζει το ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου επίμονο, όμως λέει ότι δεν έχει απάντηση.
«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν έχω απάντηση» γράφει χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει ως εξής: «Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».
Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει, δε: «Κάποτε περιέγραψα τον Πούτιν ως αυτοκίνητο χωρίς φρένα. Μην περιμένετε ότι θα επιβραδύνει ξαφνικά. Η κλιμάκωση, όμως, είναι άλλο θέμα. Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμάζεται για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και για βαρύτερους βομβαρδισμούς».
Όταν η συζήτηση φτάνει στα πυρηνικά όπλα, ο δημοσιογράφος γράφει τα εξής: «Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αφήσει κάποια υπονοούμενα. Ανακοινώνοντας την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης -της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία- είχε απευθύνει προειδοποίηση προς όσους εξωτερικούς παρέμβουν στα εδάφη του».
«Οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν αυτό που είδαν ως πυρηνικό σαμποτάζ. Από την έναρξη του πολέμου, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει ρωσικές ''κόκκινες γραμμές'' παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι ''συνέπειες'' που απειλούσε το Κρεμλίνο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ» προστίθεται στην ανάλυση του BBC, όπου γίνεται λόγος για επίδειξη ισχύος από το Κρεμλίνο.
Είναι τα πυρηνικά το επόμενο βήμα;
Μοιραία, το ερώτημα εάν και πότε θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών ο Πούτιν μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ενδεικτικές του χαμηλού βαρομετρικού στις σχέσεις Δύσης-Κρεμλίνου είναι οι αναλύσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης, που προσπαθούν να «διαβάσουν» πίσω από τις τελευταίες κινήσεις του Πούτιν και να προβλέψουν με έναν τρόπο τα επόμενα βήματά του.
«Λόγια κενού περιεχομένου ή κάτι πιο σκοτεινό» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του βρετανικού δικτύου Sky News που αναλύει την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων ημερών του Ρώσου προέδρου.
Δεν υπάρχει περιθώριο για τον Πούτιν να υποχωρήσει, συνεχίζει η ανάλυση και μάλιστα προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι εγκλωβισμένος σε ένα αφήγημα, σε μία ιδεολογία που δεν του δίνει άλλη επιλογή.
«Η σύγκρουση με την Ουκρανία έχει προβληθεί στον ρωσικό λαό του ως πόλεμος επιβίωσης για το έθνος. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν θα εντείνει τη συγκεκριμένη ρητορική κάθε φορά που η Δύση απαντά στην κλιμάκωσή του» εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, δίνοντας την εικόνα ενός αυταρχικού ηγέτη που στηρίζεται στο αφήγημα της προβολής του έθνους ως μεγάλης ιδέας.
Στην τελευταία απειλή του Πούτιν αποσαφηνίζεται ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να βρεθούν σε πυρηνικό πόλεμο με την επέκταση της στρατιωτικής τους βοήθειας. Με το μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομολαγνείας, να αποτρέψει και να κάμψει την αποφασιστικότητα των συμμάχων της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον όρο «παγκόσμια σύγκρουση», για να περιγράψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι μπορεί να οδηγηθεί σε απάντηση με χτύπημα στις δυτικές χώρες, αν δεν συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο.
Ακόμη, στις πρόσφατες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αποτυπώνονται οι απειλές του Πούτιν, με το Κρεμλίνο να προσπαθεί να κρατά τους δυτικούς ηγέτες σε εγρήγορση.
Αν και πολλοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά στην Ουκρανία, ο Πούτιν συνεχίζει να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αδύνατο.
Η προοπτική, ωστόσο, ενός λανθασμένου υπολογισμού ή ενός ατυχήματος παραμένει υψηλή, καταλήγει το Sky News.
Guardian: Μήνυμα Πούτιν στη Δύση
Ο Τζο Μπάιντεν και o Ρώσος πρόεδρος επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την Ουκρανία, εν όψει πιθανών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, λίγο προτού αναλάβει την αμερικανική ηγεσία ο Τραμπ, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian.
Ούτε στο Κίεβο ούτε στη Μόσχα γνωρίζουν τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η κλιμάκωση του πολέμου τις τελευταίες ημέρες θα καθορίσει το νέο status quo.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο παραδέχθηκαν προ ημερών ότι δεν γνωρίζουν τι σχεδιάζει ο Τραμπ και ως εκ τούτου οι Ουκρανοί εστιάζουν στη βελτίωση των θέσεών τους στα πεδία των μαχών.
«Θεωρώ την εκτόξευση ρωσικού πυραύλου ως “υπενθύμιση” προς τις ΗΠΑ ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης» δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.
Όπως γράφει ο Guardian, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είδαν κάποια αλλαγή στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, και η Μόσχα έδειξε να μην επιθυμεί μία κατά λάθος πυρηνική κλιμάκωση, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για την εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik, μισή ώρα νωρίτερα.
Όπως αναφέρει, ακόμη, το δημοσίευμα τον Σεπτέμβριο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς τόνισε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ είχαν αγνοήσει ρωσικές πυρηνικές απειλές το φθινόπωρο του 2022, δείχνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη κατά γράμμα.