Συναγερμός στην Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο λέει το Κίεβο
Η Ουκρανία είχε επιτεθεί πριν από δυο εικοσιτετράωρα κατά ρωσικών εδαφών με αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς το πρωί της Πέμπτης 21/11, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Αστραχάν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, η είδηση έγινε γνωστή από την Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας η οποία επικαλείται το Telegram. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα τόσο ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια του πολέμου για να επιτεθεί
Αναφέρεται επίσης ότι κατέρριψε έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Σύμφωνα το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ο διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν ένας RS-26 Rubezh,.
Σύμφωνa με την Ένωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, ο RS-26 έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.
Η ρωσική επίθεση είχε στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο, ανέφερε η αεροπορία, σε μια περίοδο έντονης κλιμάκωσης.
Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα κέντρο αποκατάστασης, χτυπώντας τα παράθυρα και καταστρέφοντας ένα λεβητοστάσιο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι εν λόγω πύραυλοι έχουν βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση πυρηνικών κεφαλών ενώ επίσης μπορούν να φέρουν και συμβατικές κεφαλές.
Νωρίτερα, έχει εκδοθεί συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε εθνικό επίπεδο λόγω της απειλής βαλλιστικών πυραύλων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είχε επιτεθεί πριν από δυο εικοσιτετράωρα κατά ρωσικών εδαφών στα σύνορά της με αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν μεγάλη κλιμάκωση.
Την ίδια ώρα εκείνη την ημέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υπογράψει το αναθεωρημένο διάταγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων.