Ιός Κοξάκι: Στο «κόκκινο»Τρίκαλα και Λάρισα - Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά
Αυξημένα είναι τα περιστατικά παιδικών ιώσεων σε όλη τη χώρα, το τελευταίο διάστημα, ενώ ιδιαίτερη έξαρση καταγράφεται στο κοξάκι.
Στο «κόκκινο» είναι η περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων με τις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής να καταγράφουν αυξημένα περιστατικά. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, συγκεκριμένα, πάνω από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών, σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τη συγκεκριμένη περίοδο, τα περιστατικά κοξάκι δεν είναι κάτι αφύσικο, ωστόσο, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό και εφιστούν την προσοχή στους γονείς.
Το κοξάκι χωρίζεται στον τύπο Α και Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α που παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες.
Τα συμπτώματα είναι:
- πυρετός
- πόνος στο λαιμό
- βήχας
- διάρροια
- ρινική καταρροή
- χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια. Επίσης αυτό το διάστημα έχουμε και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω και της εποχής, μια έξαρση στη γρίπη αλλά και στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό. Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν στους γονείς όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους να μην τα στέλνουν στο σχολείο.
Θεραπεία και πρόληψη
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία ενάντια στον ιό Κοξάκι και η θεραπεία έγκειται περισσότερο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός. Συνεπώς, οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά και αντιπυρετικά. Επίσης, καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση όξινων ή αλμυρών φαγητών ώστε να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη.
Τρόποι προστασίας
- Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
- Συχνό καθάρισμα και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί
- Αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών, της μύτης και των αυτιών χωρίς προηγούμενο πλύσιμο των χεριών
- Αποφυγή συνάντησης με άλλους ασθενείς.
Ο χρόνος επώασης του ιού Κοξάκι είναι συνήθως 3-5 ημέρες ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες.
Το στόμα των ασθενών αποτελεί «στόχο»
Στο άκουσμα των ιών Κοξάκι αρκετοί γονείς πανικοβάλλονται, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως, παρότι συχνά ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά και τους εφήβους, σπάνια ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το στόμα των ασθενών αποτελεί «στόχο», με αποτέλεσμα ο έντονος πόνος και η ενόχληση να οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε δυσκαταποσία και δυσφαγία.
Αυτό το διάστημα εκδηλώνονται και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ λόγω εποχής αναμένεται έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυριακού ιού.
Οι γιατροί επισημαίνουν στους γονείς, όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους, να μη τα στέλνουν στο σχολείο.