Παγώνη για ιό Κοξάκι: «Είναι μια απλή ίωση όπως όλες, δεν υπάρχει λόγος πανικού»
Στην εκπομπή «Πρωινή ζώνη» βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου η πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας για τον ιό Κοξάκι, που τις τελευταίες μέρες «θερίζει» την Θεσσαλία, η ίδια αρχικά τόνισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς πρόκειται για έναν γνώριμο ιό, τουλάχιστον για τα τρία τελευταία χρόνια.
Αρχικά η κυρία Παγώνη, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών που συνήθως προσβάλλονται από τον ιό, έχουν μεγάλη πιθανότητα να μην καταλάβουν καν ότι νοσούν.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, η ίδια ανέφερε ότι συνήθως είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η αδυναμία-κατάπτωση και ορισμένες φορές τα εξανθήματα, που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβάλλουν του γονείς. Συνέστησε στου γονείς να παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία με τον παιδίατρο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στο σχολείο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή ίωση της εποχής, που συνήθως διαρκεί 5-6 ημέρες και μόλις παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα παρουσιάζει ύφεση. Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε διάφορες άλλες ιώσεις που λόγω και της αλλαγής της θερμοκρασίας παρουσιάζουν έξαρση.
Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης σημείωσε ότι γίνεται μέσω της ομιλίας, του βήχα, του φτερνίσματος και της επαφής των παιδιών με τις επιφάνειες. Μάλιστα ως προς αυτό υπογράμμισε και την απαραίτητη χρήση του αντισηπτικού.
Τέλος, η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι η έξαρση του ιού στην Λάρισα τις τελευταίες ημέρες είναι ένα τυχαίο γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τις πλημμύρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της λεπτοσπείρωσης.
Καθυστερήσεις σε ραντεβού για τον εμβολιασμό του Covid-19
Σε σχέση με τον εμβολιασμό του Covid19, διευκρίνισε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε ραντεβού, αφού ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι πολύ πιο μικρός συγκριτικά με το πρώτο διάστημα. Αντίστοιχα για τον εμβολιασμό της γρίπης σε ότι αφορά το απλό εμβόλιο ανέφερε ότι εφόσον γίνεται και στα φαρμακεία δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για το ενισχυμένο απαιτείται συνταγή γιατρού.
Κλείνοντας δήλωσε: « Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες θα ελέγξουν τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα και αντίστοιχα θα ενισχύσουν το προσωπικό. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι αρκετό, είναι περιορισμένο και δεν είναι δυνατό να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα μόλις εμφανιστεί κάτι. Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα δεδομένα».