Supermoon Νοεμβρίου: Απόψε θα λάμψει η «Πανσέληνος του Κάστορα» δίπλα στις επτά Αδελφές
Οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να απολαύσουν την προτελευταία πανσέληνο του έτους, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κάστορα» αλλά και το αστρικό σμήνος των επτά Αδελφών.
Σήμερα το βράδυ και συγκεκριμένα στις 23.29 θα ανατείλει στον ουρανό της Ελλάδας η πανσέληνος του Κάστορα. Η ονομασία το «Φεγγάρι του Κάστορα» είναι μία από τις πολλές ονομασίες της πανσελήνου του προτελευταίου μήνα του χρόνου
Ο όρος προέρχεται από παραδόσεις και λαογραφίες των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Λέγεται έτσι καθώς αυτήν την εποχή του χρόνου οι κάστορες επιστρέφουν στις φωλιές τους, όπου έχουν αποθηκεύσει τροφή για το χειμώνα. Το φεγγάρι θα παραμείνει γεμάτο από πάνω μας για μια έως δύο ημέρες έως την ακριβή πληρότητά του.
Αυτή η πανσέληνος είναι ξεχωριστή καθώς είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του 2024. Επειδή, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ή κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό και μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.
Στον ουρανό οι Επτά Αδελφές
Μάλιστα, η υπερπανσέληνος θα εμφανιστεί δίπλα στις Επτά Αδελφές, το αστρικό σμήνος που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου και πήρε το όνομά του από τις Πλειάδες -τις επτά αδερφές που είναι σύντροφοι της Αρτέμιδος στην ελληνική μυθολογία.
Τέσσερις ορατοί πλανήτες θα ενωθούν με την Πανσέληνο του Κάστορα, με πρώτο τον Ερμή που θα κάνει την εμφάνισή του χαμηλά στον ουρανό στα νοτιοδυτικά. Θα «εξαφανιστεί» από τον ορίζοντα μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Πολύ πιο εύκολα να είναι ορατοί η Αφροδίτη και ο Κρόνος.
Η Αφροδίτη θα βρίσκεται επίσης, στα νοτιοδυτικά, αλλά πολύ ψηλότερα από τον Ερμή. Θα είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο προς αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα πρώτα «αστέρια» που θα ‘βγουν’ την Παρασκευή. Θα δύσει περίπου 90 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Ο Κρόνος θα βρίσκεται ψηλά στο νότιο ουρανό όταν ανατέλλει το φεγγάρι και θα παραμείνει εκεί, λάμποντας με μια ωχροκίτρινη λάμψη, μέχρι να δύσει στα δυτικά πολύ μετά τα μεσάνυχτα.
Θα ακολουθήσει ο Δίας που θα ανατείλει στα ανατολικά περίπου δύο ώρες μετά τη Σελήνη. Θα παραμείνει στον ουρανό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα δύσει αμέσως μετά το φεγγάρι στα δυτικά, μετά την ανατολή του ηλίου το Σάββατο. Ο Άρης θα ανατείλει λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα ανατολικά.