Στο τραπέζι του διαλόγου για τους δασμούς ΗΠΑ - ΕΕ: Τα γκρίζα σημεία και η θέση της Ευρώπης
Ο Μάρος Σέφκοβιτς θα συνομιλήσει με τον Υπουργό Εμπορίου και με άλλους παράγοντες της κυβέρνησης.

Σημαντική εξέλιξη στο ντόμινο που έχει ξεσπάσει μετά το «πάγωμα» της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις δυο μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση να κάθονται για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα (14/4) για να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/4) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ.
Στο σημαντικό αυτό ταξίδι, ο εκπρόσωπος της Γηραιάς Ηπείρου θα συνομιλήσει με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και άλλους παράγοντες της κυβέρνησης προσδοκώντας τη προώθηση για αμοιβαίες λύσεις, μετά τις βδομάδες αδιεξόδου.
«Η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για να αποφύγουμε τους δασμούς και επιβλαβή κλιμάκωση που θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση της Ευρώπης και η ένδειξη καλής θέλησης
Από τη πλευρά της, η Ευρώπη έχει προτείνει τον μηδενισμό των δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επί του παρόντος δασμούς 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ, δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και δασμούς 10% σε όλους τους τομείς, όπως αναφέρει το Euronews.
«Προσφέραμε μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά αγαθά, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα (7/4) πριν από την ανακοίνωση της 90ήμερης παύσης από τις ΗΠΑ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στη συνόδο των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που διεξάγεται στη Βαρσοβία πως θα υπάρξουν συνομιλίες με τους υπουργούς της Ένωσης προκειμένου είτε να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στη χώρα είτε σε περίπτωση αποτυχίας, να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους δασμούς.
Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για «πάγωμα» των δασμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή των αντίμετρων που σχεδίαζε, δίνοντας έτσι χώρο στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε πως θα υπάρξει εκ νέου εξέταση των αντιποίνων αν δεν βρεθεί κοινή γραμμή στις διαπραγματεύσεις αναφέροντας: «Αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα θα τεθούν σε εφαρμογή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για επιπλέον μέτρα».
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της ΕΕ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται υπό πίεση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιπτώσεων
Ο επίτροπος Οικονομίας της Ένωσης, Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε την Παρασκευή (11/4) τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 0,8% έως 1,4% μέχρι το 2027, ενώ επισήμανε πως «Ο αρνητικός αντίκτυπος στην ΕΕ θα είναι μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ, περίπου 0,2% του ΑΕΠ».
Συνεχίζοντας εξηγεί πως «εάν οι δασμοί θεωρηθούν μόνιμοι ή εάν οι χώρες που αποτελούν στόχο προβούν σε αντίποινα, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν πιο αρνητικές: έως 3,1%-3,3% για τις ΗΠΑ, 0,5%-0,6% για την ΕΕ και 1,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωνόταν κατά 7,7% σε 3 χρόνια».
«Όμως θα περάσουμε και ένα μήνυμα: αν δεν δούμε αλλαγή από την αμερικανική πλευρά, επιθυμία να απομακρυνθεί από τη δασμολογική της πολιτική, θα πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας», διαβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκι.