Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125% και καλεί την ΕΕ σε... κοινό μέτωπο
Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο γίνεται και πάλι πεδίο κοσμογονικών αλλαγών, με αιχμή το στρατηγικό σχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για προστατευτικές εμπορικές πολιτικές. Τελευταία εξέλιξη: Η Κίνα προσαρμόζει τους δασμούς της σε αυτούς των ΗΠΑ.

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας γράφει το Πεκίνο που κλιμακώνει τα οικονομικά αντίμετρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας νέες αυξήσεις δασμών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 84% στο 125%, αρχής γενομένης από το Σάββατο.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα και θα «πολεμήσει ως το τέλος».
«Η επιβολή ασυνήθιστα υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και αποτελεί εντελώς μονομερή εκφοβισμό και εξαναγκασμό», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.
Το Πεκίνο θα αγνοήσει εφεξής οποιαδήποτε νέα αύξηση δασμών από την Ουάσινγκτον
Μάλιστα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα «αγνοήσει» εφεξής οποιαδήποτε νέα αύξηση των τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ: «Καθώς σε αυτό το επίπεδο δασμών, τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα δεν έχουν πλέον καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά στην αγορά», αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αυξάνει τους τελωνειακούς της δασμούς, «η Κίνα θα το αγνοήσει», τόνισε η Επιτροπή Δασμών της κινεζικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Το Πεκίνο κατήγγειλε εξάλλου την εκστρατεία τελωνειακών δασμών του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «παιγνίδι αριθμών» και «φάρσα».
«Οι υπερβολικοί τελωνειακοί δασμοί» των ΗΠΑ κατά της Κίνας «δεν είναι τίποτ’άλλο πλέον από ένα παιγνίδι αριθμών χωρίς οικονομική σημασία» και «έχουν γίνει φάρσα», υπογράμμισε παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ξεκινά διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των νέων αμερικανικών δασμών.
Οι επιπλέον δασμοί στο 145% που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον επί των κινεζικών προϊόντων προκάλεσαν «σοβαρά σοκ και δυνατές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις παγκόσμιες αγορές και στα πολυμερή εμπορικά συστήματα», δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αναλάβουν όλη την ευθύνη».

Κάλεσμα Σι Τζινπίνγκ στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπράξουν
Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.

Παγκόσμια ισορροπία ισχύος: Η δυναμική Κίνας - ΕΕ
Ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά αποτελέσματα των δασμών του Τραμπ είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι μια οικονομία 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο συνδυασμένος οικονομικός όγκος της ΕΕ είναι περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Κίνα - όταν συνυπολογίζεται η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης - υπολογίζεται σε 32 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί, η Κίνα και η ΕΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Αυτό το τεράστιο βάρος τους παρέχει τη δυνατότητα -όπως επισημαίνει ανάλυση του moderndiplomacy - να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές κινούνται γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια ισχυρή εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ. Η συζήτησή τους δεν ήταν απλώς συμβολική. σηματοδότησε την αρχή αυτού που θα μπορούσε να γίνει στρατηγικό αντίβαρο στην οικονομική μονομερή προσέγγιση των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Λι παρατήρησε σωστά ότι η Κίνα και η ΕΕ είναι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι η μια της άλλης. Το 2023, το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών ξεπέρασε τα 856 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 930 δισεκατομμύρια δολάρια), με τις κινεζικές εξαγωγές στην ΕΕ να αγγίζουν τα 452 δισεκατομμύρια ευρώ και τις εξαγωγές της ΕΕ στην Κίνα στα 404 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οικονομίες είναι εξαιρετικά συμπληρωματικές — η Κίνα προσφέρει κλίμακα και βιομηχανική ικανότητα, ενώ η ΕΕ φέρνει τεχνολογική πρόοδο και ρυθμιστική πολυπλοκότητα.
Τα σχόλια του Λι έφεραν ένα αιχμηρό μήνυμα: «Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά· Η διαφάνεια και η συνεργασία αντιπροσωπεύουν τον σωστό δρόμο για την ανθρωπότητα».
Παρουσιάζοντας την Κίνα ως υπερασπιστή του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και εταίρο στην ανοιχτή οικονομική συνεργασία, το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που δημιουργείται από την εμπορική επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Λι και ο πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισαν πολλούς βασικούς τομείς συνεργασίας:
Στρατηγικοί διάλογοι υψηλού επιπέδου: Και τα δύο μέρη υποστηρίζουν την έναρξη ή την επανέναρξη διαλόγων υψηλού επιπέδου σε στρατηγικούς, οικονομικούς, ψηφιακούς, πράσινους και κλιματικούς τομείς.
Εμπόριο και επενδύσεις: Με τις δύο οικονομίες να βρίσκονται υπό πίεση από τους δασμούς των ΗΠΑ, η επέκταση του διμερούς εμπορίου έχει οικονομική λογική. Η Κίνα προσφέρει μια τεράστια καταναλωτική αγορά για ευρωπαϊκά αγαθά, ενώ η Ευρώπη παρέχει προηγμένες τεχνολογίες και λύσεις βιώσιμης ενέργειας.
Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή: Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η δέσμευση της Κίνας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 μπορούν να γίνουν άγκυρες κοινών πρωτοβουλιών για την καθαρή ενέργεια, τη μείωση των εκπομπών και τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Σταθερότητα Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Και οι δύο περιοχές έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διατήρηση της σταθερότητας των αλυσίδων εφοδιασμού - ειδικά για βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ημιαγωγοί και τα ηλεκτρονικά είδη - θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές και θα μείωνε την εξάρτηση από απρόβλεπτες αγορές.

Ο πρωθυπουργός Λι τόνισε ότι η μακροοικονομική πολιτική της Κίνας για το 2024 έχει ενσωματωμένα αποθέματα ασφαλείας για να αντέχει τους εξωτερικούς κραδασμούς. Με σημαντικά δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία στη διάθεσή της, η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη — προσφέροντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους ευρωπαίους επενδυτές και τους εμπορικούς εταίρους.
Πέρα από την οικονομική λογική, υπάρχει επίσης ισχυρή πολιτική δυναμική. Η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και απολαμβάνει τακτικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ισπανία, η κινεζική διπλωματία έχει καλλιεργήσει βαθιές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε τη σημασία της συνέχειας και της σταθερότητας στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ. Η δήλωσή της επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΕ να εμβαθύνει τη συνεργασία, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές πιέσεις.
Η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη.