Στο μεγάλο παζάρι της ευρωβουλής αλλά και των κομμάτων στην Ελλάδα
Όλα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, μου λέει συνομιλητής του πρωθυπουργού, όσον αφορά το ποιος θα είναι και τι αρμοδιότητες θα έχει ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, αλλά και χθες στις Βρυξέλλες στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις.
Αυτό που φαίνεται να «πηγαίνει καλά» κατά την φράση του συνομιλητή μου, είναι η εκ νέου εκλογή της Γερμανίδας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην προεδρία της Επιτροπής, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων ηγετών και μάλιστα μεγάλων χωρών. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μαργαρίτης Σχινάς, θα μείνει στην θέση του, αν και ο ίδιος, και μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τις προάλλες, δεν έχει σαφή εικόνα του τι θα γίνει. Η ουσία του θέματος είναι ο κ. Σχινάς να πάρει χαρτοφυλάκιο (και αντιπροεδρία) που να έχει σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα. Η περίπτωση χαρτοφυλακίου Άμυνας, αν δημιουργηθεί, που ίσως θέλαμε απομακρύνεται καθώς φαίνεται πως το διεκδικεί με ένταση η Πολωνία.
Τώρα, υπάρχει και το θέμα του Ευρωκοινοβουλίου. Το ΕΛΚ, στο οποίο μετέχει η ΝΔ, είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και έτσι ο κ. Μητσοτάκης συζητά την εκλογή ενός αντιπροέδρου από την ευρωομάδα της ΝΔ. Και για την θέση αυτή προτείνει τον Ε. Μεϊμαράκη. Γιαυτό και επικεφαλής της Ευρωομάδας τη ΝΔ ανέλαβε η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Ο κ Μητσοτάκη επιδιώκει, ένας ή δυο ευρωβουλευτές της ΝΔ να πάρουν θέση προέδρου σε κάποια από τις επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου.
Μύλος στο ΠΑΣΟΚ
Μου το είπε φίλος από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την στιγμή, κάνεις δεν ξέρει τι θα γίνει. Τα ερωτήματα, μου λέει, είναι πολλά. Πότε και ποια όργανα θα κάνουν την αρχή των συνεδριάσεων για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος; Θα παίξει κεντρικό ρολό η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις συζητήσεις και στο αν θα πάμε και πότε σε εκλογή αρχηγού ή όχι; Μπορεί ο Ν Ανδρουλάκης «να τα βρει» με κάποιους από τους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας; Μπορούν «να τα βρουν οι διεκδικητές της εξουσίας μεταξύ τους»; Πολλά τα ερωτήματα, βλέπουμε και αστάθμητους παράγοντες άλλα και το κερασάκι στην τούρτα που είναι οι συζητήσεις για την συγκρότηση «φορέα της κεντροαριστεράς».
Βερβεσός ή Χατζηθεοδοσίου για Πρόεδρος;
Για να μείνω λίγο στα του ΠΑΣΟΚ, πού και γίνεται λίγο «το έλα να δεις» κατά το κοινώς λεγόμενο, φίλος μου παλαιό στέλεχος του κινήματος, των νικηφόρων εποχών δηλαδή, μου έλεγε πως «το κίνημα αν θέλει να πάει μπροστά και να πιάσει τον σφυγμό του κόσμου, πρέπει να προωθήσει πρόσωπα που έχουν αποδείξει πως έχουν κοινωνική ανταπόκριση».
Όταν τον ρώτησα ποιους εννοεί, μου είπε για παράδειγμα «τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Βερβεσό που έχει κερδίσει δυο φορές τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας ή τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου που κι αυτός έχει την εμπιστοσύνη του κλάδου του». Μήπως έχει δίκιο ο έμπειρος Πασόκος συνομιλητής
Κάνει απολύσεις
Στα περίεργα της ημέρας ότι οι πρόεδρος Κασσελάκης απέλυσε για δεύτερη φορά τον πρώην βουλευτή και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, αυτή τη φορά από τη θέση συνεργάτη βουλευτή. Την προηγούμενη φορά τον είχε απολύσει αιφνιδιαστικά από τη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής ομάδας για να τοποθετήσει τότε τον Γιώργο Τσίπρα. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης άμα θυμώνει κάνει απολύσεις. Το ίδιο έκανε και με τον Διονύση Τεμπονέρα, πριν από μερικούς μήνες ο οποίος είχε απολυθεί από τη θέση συμβούλου επι των εργασιακών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ελπίζω να μην αρχίσει και τις απολύσεις στο μπαρ που έχει στις Σπέτσες.
Παράδοξη μετακίνηση
Στέλεχος της ΝΔ, από τα αρκετά παλιά, μου έλεγε το Σαββατοκύριακο ότι ξαφνιάστηκε από το ότι βρέθηκε εκτός υπουργικού σχήματος η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Τις τελευταίες μέρες, ακούγαμε διαρροές από συνεργάτες του πρωθυπουργού, μου είπε, για αλλαγή γυναίκας υπουργού που «δεν απέφερε τα αναμενόμενα», άλλα οι περισσότεροι είχαμε καταλήξει ότι πρόκειται για την κ. Κεραμέως. Κάνεις δεν περίμενε, μου λέει, ότι θα έβγαινε εκτός υπουργικού σχήματος η κ. Μιχαηλίδου, για πολλούς λόγους.
Βορίδης παντού
Να σας κάνω μια πρόβλεψη. Το επόμενο διάστημα, θα βλέπουμε σε τηλεοράσεις και θα ακούμε σε ραδιόφωνα, όλο και περισσότερο τον υπουργό Επικράτειας Μάκη Βορίδη.
Έχει εκτιμηθεί και από τον πρωθυπουργό πως με την παρουσία του και τον «τετράγωνο και οργανωμένο λόγο του» βοηθά σημαντικά στο να περνούν στην κοινωνία οι απόψεις της κυβέρνησης.
Αποτίμηση αποτελέσματος
Πιέζουν στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να γίνει συνεδρίαση για να υπάρξει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μαθαίνω, ότι θα ήθελαν να καθυστερήσει λίγο αυτή η συνεδρίαση και να υπάρξει πρώτα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή, του σώματος που είναι μεγαλύτερο. Θα δούμε τι θα προκρίνει ο πρωθυπουργός που επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Οι ψευδείς καταγγελίες
Μου το έλεγε βουλευτής της ΝΔ, έξαλλος από τις καταγγελίες Βελόπουλου για «νοθεία» στην επιστολική ψήφο. Πολύ σωστά έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κ. Αδειλίνη και ζήτησε να γίνει ανάκριση για τις καταγγελίες Βελόπουλου. Όμως αν οι καταγγελίες αυτές αποδειχθούν ψεύτικες δεν θα πρέπει να υπάρχει και μια επίπτωση στους καταγγέλλοντες, αναρωτήθηκε. Και συνέχισε «γιατί με τις καταγγελίες αυτές και μάλιστα από πολιτικό αρχηγό, δημιουργήθηκε σε ψηφοφόρους μια αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εκλογών και εγώ, το ένοιωσα, από συζητήσεις με ψηφοφόρους στον νομό μου». Μα δεν είναι μόνον ο Βελόπουλος, του είπα. Και ο πρώην ευρωβουλευτή σας ο Γ. Κύρτσος λέει τα ίδια. Ας πάει και αυτός στον εισαγγελέα να αποδείξει τις καταγγελίες του μου αντέτεινε και πρόσθεσε με μια δόση…κακίας θα έλεγα, «και μετά να επισκεφθεί την ΑΑΔΕ για να δει πως θα πληρώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρωστάει στο κράτος. Γιατί τώρα που δεν είναι ευρωβουλευτής, δεν έχει ασυλία και θα αρχίσουν τα αναγκαστικά μέτρα»…..
Οι εκλογές στο ΣΕΒ
Σήμερα, οι πολυσυζητημένες εκλογές του ΣΕΒ αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρξ ει αλλαγή. Οι μεγάλοι αντίπαλοι υποψήφιοι πρόεδροι είναι βέβαια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη. Στα προγνωστικά προηγείται σταθερά ο πρώτος αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στην πράξη. Πάντως εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που επικρατούν νομίζω ότι θα είναι κερδισμένοι και οι δύο γιατί ακόμα κι αν νικήσει στον ΣΕΒ ο κ. Θεοδωρόπουλος, η κ. Τσέτη θα έχει κερδίσει ότι έγινε γνωστή και παράγοντας εξελίξεων. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση θα ενισχυθεί η παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας στη διοίκηση του ΣΕΒ καθώς πέραν από την κ. Τσέτη υποψήφιοι για μέλη ΔΣ είναι Θεόδωρος Τρύφων αλλά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. ΟΙ προβλέψεις είναι ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της μάχης για τον πρόεδρο θα εκλεγούν και οι δύο.
Παρατράγουδα
Ακόμα δεν άρχισα καλά - καλά που λέει ο λόγος, η τουριστική περίοδος και αρχίζουν τα παρατράγουδα. Καταθέτω προσωπική εμπειρία: Όσοι φτάνουν στον ΑΙΑ μετά τις 11.00 το βράδυ, μέχρι να παραλάβουν τις αποσκευές και να μεταβούν στον σταθμό του Μετρό, πληροφορούνται από ένα χαρτάκι στα Ταμεία, ότι ο τελευταίος συρμός για την Αθήνα αναχωρεί στις 11.34 και όχι στις 12.03, όπως «ενημερώνει» το επίσημο site της εταιρείας του σιδηροδρομικού έργου. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι θα πρέπει να κατέβουν από την κυλιόμενη σκάλα, να αναζητήσουν ταξί, κι επειδή η ώρα έχει πάει πλέον 12.00 να πληρώσουν διπλή ταρίφα. Που σημαίνει κοντολογίς ότι το φθηνότερο κόμιστρο θα είναι περί τα 50 ευρώ. Ίσως ακριβότερο και από το αεροπορικό εισιτήριο, αν το είχαν κλείσει νωρίς. Εξαιρετικά my friends. Tourist friendly Greece. Κάποιος θα μπορούσε να εξασκήσει πίεση προς τα μέσα μεταφοράς, να κρατήσουν ένα δρομολόγιο ακόμη. Ακόμη και στο Dubai που τα ταξί είναι φθηνότερα, το μετρό λειτουργεί μέχρι τις 12.00.