Γρήγορες οι λύσεις που «συμφέρουν τον τόπο»
Την φράση του Κ. Καραμανλή «υπήρξα «πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου», χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο στο νέο υπουργικό συμβούλιο, θέλοντας προφανώς έτσι να τους ζητήσει να είναι αποτελεσματικοί. Και αν δεις το πράγμα από αυτή μόνον την πλευρά, η τοποθέτηση Μητσοτάκη (μέσω φράσης του Κ Καραμανλή) είναι σωστή.
Όντως οι πολίτες, αυτό που θέλουμε είναι αποτελέσματα. Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντιμετώπιση των καταστάσεων που δημιουργούν αναστατώσεις στην κοινωνία και προκαλούν προβλήματα. Θα συμφωνήσω επίσης με μια άλλη φράση του πρωθυπουργού στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση, «ουσιαστικά, περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά».
Μόνον που ο πρωθυπουργός μάλλον παραγνωρίζει ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την ιδεολογική κατεύθυνση των οποίων μέτρων. Σωστά λέει ότι οι πολίτες θέλουμε αποτελέσματα, σωστά λέει ότι θέλουμε λύσεις πράγματων, όμως όλα αυτά (ή τουλάχιστον πολλά από αυτά) έχουν και μια «ιδεολογική», ας πούμε κατεύθυνση. Γιατί μια λύση «σοσιαλιστικού τύπου» στο πρόβλημα της ανεργίας είναι να διορισθούν όλοι στο δημόσιο.
Το άμεσο πρόβλημα των πολιτών-ανέργων θα λυθεί την ίδια στιγμή, αλλά λίγο αργότερα το κράτος θα καταρρεύσει και μαζί του οι πολίτες. Γιατί μια λύση «σοσιαλιστικού τύπου» στις τιμές των προϊόντων είναι να μπει ένα πλαφόν και διατίμηση παντού. Μόνον που αυτό θα λειτουργήσει υπέρ των πολίτων λίγες μέρες και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι ελλείψεις άλλα και τα προβλήματα σε όλη την αλυσίδα της αγοράς και της παραγωγής. Γιατί μπορεί μια λύση ακραίας λογικής να είναι, οποίος θέλει να κάνει όποια συγκέντρωση και απεργία θέλει, κάτι που θα ικανοποιούσε ίσως ομάδες πληθυσμού, όμως θα κατέστρεφε την λειτουργία της κοινωνίας, αν όλο αυτό γινόταν χωρίς κανόνες.
Εξάλλου, η άλλη πλευρά, η αριστερά, έχει πολλές φορές κάνει σαφείς τις προθέσεις της. « Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ καλή περίοδος για την αριστερά», είναι η φράση που και πρόσφατα ειπώθηκε. Άρα, όλες οι λύσεις, έχουν -λίγο ή πολύ- μια ιδεολογική κατεύθυνση. Δηλαδή, όσο και αν ο πρωθυπουργός για προφανείς λόγους και να απλουστεύει τον ιδεολογικό χαρακτήρα των μέτρων και λύσεων, αυτές υπάρχουν και κυριαρχούν στις οποίες επιλογές.
Ο πρωθυπουργός επίσης, μια και αναφέρθηκε σε φράση του Κ Καραμανλή, πρέπει ίσως να σκεφτεί και μια άλλη φράση του ιδρυτή της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία «Στην Ελλάδα ό,τι κάνεις πρέπει να το κάνεις γρήγορα, αλλιώς σαπίζει». Κι αυτό γιατί στην δεύτερη τετραετία, τα περισσότερα πάνε μάλλον αργά, πάρα την φόρα της πρώτης τετραετίας. Γρήγορα πήγε το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, ένα θέμα που και δεν έχει εξηγηθεί και κατανοηθεί από την ελληνική κοινωνία (ποσό μάλλον από τους ψηφοφόρους της ΝΔ), καθώς και φορολογικές ρυθμίσεις, σωστές μεν χωρίς όμως να υπάρξει η σωστή ενημέρωση στην κοινωνία.
Άρα λοιπόν, ας κινηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, (που πολλοί θεωρούν άτολμο), γρήγορα με αποτελεσματικότητα και κυρίως στα θέματα που αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολίτων. Εκεί εξάλλου κρίνονται και οι πολιτικές και οι πολιτικοί. Στα, γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα, για την μεγάλη πλειοψηφία.