Άγκυρα: Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο «Λευκό Παλάτι»
Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας
Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα σε ένα τετ α τετ ισορροπιών και χαμηλών προσδοκιών που στόχο έχει να βάλει τα θεμέλια στα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσα σε ένα κλίμα που θυμίζει καρδιογράφημα κυρίως λόγω συμπεριφορών της Άγκυρας.
Ο διάλογος που είχαν οι δυο ηγέτες:
Ταγίπ Ερντογάν: Καλωσόρισες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι κάνεις;
Ταγίπ Ερντογάν: Καλά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σε βλέπω
Ταγίπ Ερντογάν: Και εγώ, πώς είσαι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή
Ταγίπ Ερντογάν: Σε ευχαριστώ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ
Χακάν Φιντάν: Είστε πολύ ευπρόσδεκτος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ. Σάς φέραμε λίγη βροχή. Παρότι μια τέτοια βροχή είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Δηλώσεις χωρίς ερωτήσεις από τους δυο ηγέτες
Στο τετ α τετ των δυο ηγετών συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών Άννα - Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και οι δυο μεταφραστές.
Οι δηλώσεις των δυο ηγετών θα γίνουν περίπου στις 18:00 και όπως και στην Αθήνα δεν θα δεχθούν ερωτήσεις προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις...
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα επανέλαβε πως κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. «Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, οι θαλάσσιες ζώνες. Διαφωνίες έχουμε πολλές και αυτές θέτουμε ως χώρας. Το θέμα της Μονής της Χώρας θα ακουστεί καθαρά από τον Πρωθυπουργό» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Οι πρώτες φωτογραφίες
Τα «αγκάθια» και οι προσδοκίες για τη συνάντηση
Η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έχοντας το προηγούμενο διάστημα προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως διαμηνύεται, στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος τα ακανθώδη ζητήματα, με τη συγκεκριμένη «ατζέντα» να διευρύνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος και την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη δημιουργία των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Μάλιστα, προειδοποιήσεις για τα θαλάσσια πάρκα έστειλαν οι δύο ηγέτες σε συνεντεύξεις τους λίγα 24ωρα πριν συναντηθούν. Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, και σε περιβαλλοντικά θέματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμονές της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας στην «Καθημερινή», έστειλε το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία», δείχνοντας παράλληλα πως δεν θέλει να μείνει στη συζήτηση στο ένα και μοναδικό θέμα που η Αθήνα θεωρεί προς επίλυση, αυτό των θαλασσίων ζωνών.
Στον αντίποδα, η Αθήνα τονίζει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία τους επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Milliyet»να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για πρωτοβουλία «που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν και το θέμα της Μονής της Χώρας, με τον πρωθυπουργό να έχει εκφράσει τη δυσφορία του, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση.
Τα επόμενα βήματα - Σχεδιάζεται συνεργασία στην Πολιτική Προστασία
Κατά τις διμερείς επαφές στην Άγκυρα θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χώρων για τη Θετική ατζέντα, τον Πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αναμένεται, ακόμη, να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η πορεία εφαρμογής των συμφωνιών και των μνημονίων που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, κατά την προετοιμασία της συνάντησης, Αθήνα και Άγκυρα εξέτασαν το ενδεχόμενο η δεύτερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου να «σφραγιστεί» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνουν τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο, η Αθήνα, κρατώντας μικρό καλάθι, θεωρεί κρίσιμο οι συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες να πραγματοποιούνται εφεξής χωρίς να αποτελούν είδηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τονίζει ότι θα πρέπει να αντιλαμβάνονται «ως κανονικές επισκέψεις εργασίας, χωρίς κατ’ ανάγκη να αναμένονται υψηλές συμφωνίες ή ένταση».
Παραμονές της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ενώ η Άγκυρα τους τελευταίους τρεις μήνες έχει ανεβάσει τους τόνους προβάλλοντας και επί του πεδίου τις «κόκκινες» γραμμές της, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι με τις διαφωνίες να παραμένουν, το σημαντικό είναι να μην οδηγούν σε κρίσεις.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, σε ένα μίνι απολογισμό των τελευταίων μηνών, σημειώνουν ότι η επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις σχεδόν μηδενικές παραβάσεις στο Αιγαίο και στην καλύτερη συνεργασία με τις αρχές της γειτονικής χώρας στο Μεταναστευτικό.
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δείπνο
Αναβαθμίζεται το δείπνο Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Action 24, Νίκο Νανούρη, ανάμεσα στους προσκεκλημένους δεν θα είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες των δυο ηγετών.
Η τουρκική προεδρία κάλεσε στο δείπνο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γεγονός που θεωρείται πως δείχνει την επιθυμία της Άγκυρας να διατηρήσει το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.