Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ανοιχτή διαφωνία για Χαμάς, Μονή Χώρας και μειονότητες
Διαφωνία για Μονή της Χώρας και μειονότητες και ανοιχτή κόντρα για τη Χαμάς - «1000 μέλη της οργάνωσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μας» λέει ο Ερντογάν...
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα και προχώρησαν σε δηλώσεις από τις οποίες φάνηκαν οι βαθύτατες διαφωνίες ανάμεσα στις δυο χώρες, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στο Ισραήλ, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αλλά και στο θέμα των μειονοτήτων.
«Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς, είναι μία αντιστασιακή οργάνωση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνοντας το λόγο μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανταπαντά: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε σε αυτό αλλά τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός για να προστατευθούν οι άμαχοι που είναι τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου»
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Μπορούμε να καθιερώσουμε αυτές τις συναντήσεις ως μία νέα κανονικότητα» είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την υποδοχή και τη φιλοξενία στην τουρκική πρωτεύουσα.
«Οι μειονότητες αποτελούν μία γέφυρα φιλίας των δυο λαών μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως ο χαρακτηρισμός της μουσουλμανικής μειονότητας περιγράφεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη Μονή της Χώρας και τόνισε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους».
«Οι δυο λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς της προσπάθειας με τη συνεννόηση που έκανε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαρκεί λίγα λεπτά η έκδοση βίζας, είναι πολύ σημαντικό οι δυο λαοί μας να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο και χωρίς γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας επίσης πως και η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες στο μεταναστευτικό, αποδίδει «απέναντι στους άθλιους διακινητές».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δυο πολεμικά μέτωπα σε Ισραήλ και Ουκρανία και επισήμανε πως «με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε μία αιματηρή επίθεση τρομοκρατικής οργάνωσης που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν πως θα ήταν κολοσσιαίο λάθος μία χερσαία επίθεση στη Ράφα όπως και η λύση των δυο κρατών που τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα συμφωνούν.
«Το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για εμάς και για το οποίο προφανώς και διαφωνούμε με την Τουρκία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένοντας στην ανάγκη διαλόγου και λύσης εντός των πλαισίων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα επανέλαβε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αρκεί η Άγκυρα να ενσωματώνει και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν
«Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου όπως περιγράφονται στην Διακήρυξη των Αθηνών» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική».
Ο κ. Ερντογάν μίλησε πρώτος και έκανε αναφορά στη Μονή της Χώρας και είπε πως «το τέμενος είναι ανοιχτό για όλους και η Τουρκία θεωρείται πρότυπο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Για τη Γάζα έκανε λόγο για «γενοκτονία» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «εξακολουθεί να στοχοποιεί βάναυσα τους άμαχους». Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του πως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας.
«Οι χώρες της Δύσης πρέπει να μιλήσουμε με πιο δυνατή φωνή» είπε ο κ. Ερντογάν στηρίζοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις που γίνονται υπέρ των Παλαιστινίων. «Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μη μπορεί να λυθεί» σημείωσε ο κ. Ερντογάν, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά οι δυο χώρες πρέπει να εστιάσουν στη θετική ατζέντα.
Οι δυο ηγέτες έβαλαν τις υπογραφές τους σε νέες συμφωνίες για συνεργασίας στον τομέα της Υγείας αλλά και για την διαχείριση καταστροφών, όπως είχε γράψει το Flash. gr.