Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός: Έντονο παρασκήνιο για Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα
Fast track συμφωνία για τα πρόσωπα «κλειδιά» στις Βρυξέλλες αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες - η θέση της Ελλάδας και οι πιέσεις από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Από το παρασκήνιο στα φώτα των Βρυξελλών περνάει το μεγάλο παζάρι για τα πρόσωπα – κλειδιά στην ευρωπαϊκή ηγεσία για την επόμενη πενταετία, με τρεις ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες αλλά και ένα βαρύ όνομα να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνοντας με τη συνάντηση του με τη Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, τη δράση που ανέλαβε ως ένας εκ των δυο διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έστειλε παραμονές του ραντεβού των ηγετών της ισχυρότερης πολιτικής ομάδας, ακόμη ένα σήμα ότι θα βγει λευκός καπνός στο ραντεβού των «27».
«Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι ….θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κας. Φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης φωτίζοντας μια εξέλιξη στην οποία, παρά τις «κασσάνδρες» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αρκετοί πλέον στην «καρδιά» της Ε.Ε. δίνουν σημαντικές πιθανότητες.
Το ΕΛΚ άλλωστε παρά το ταρακούνημα των ευρωεκλογών, μπόρεσε με την αύξηση των θέσεων του στο νέο ευρωκοινοβούλιο να καλύψει παραπάνω από τις μισές απώλειες στην κάλπη της 9ης Ιουνίου που είχαν τα άλλα δυο μέρη της ευρωσυμμαχίας, οι Σοσιαλιστές του Όλαφ Σολτς αλλά και οι Φιλελεύθεροι του Εμανουέλ Μακρόν που είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται κατά είκοσι πέντε ευρωβουλευτές.
Αναζητείται μία «γρήγορη συμφωνία» για Ούρσουλα και Ρομπέρτα
Ακόμη και έτσι στην Αθήνα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αριθμητική επιτρέπει μια γρήγορη συμφωνία τόσο για την ανανέωση τόσο της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, όσο και για της Ρομπέρτα Μέτσολα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη και οι ισχυροί παίκτες στο ευρωπαϊκό ρινγκ άλλωστε προεξοφλούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με διαδικασίες fast track.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς που κλυδωνίζεται στο εσωτερικό μετά την εκλογική κατάρρευση, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν που το στραπάτσο της 9ης Ιουνίου τον οδηγεί σε πρόωρες κάλπες, θεωρούν ότι μπορεί από το αποψινό δείπνο να βγει λευκός καπνός. «Όλοι συμφωνούν ότι θα αποφασίσουμε γρήγορα όλα αυτά τα ζητήματα με μια κίνηση», δήλωνε προ ημερών ο Καγκελάριος της Γερμανίας, που κινεί τα νήματα υπέρ της υποψηφιότητας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, μαζί με τα μηνύματα προς την πλευρά της συμπατριώτισσας του, υποψήφια για τον προεδρικό θώκο της Κομισιόν, να μην αναζητήσει ενισχύσεις στην πλευρά των ακροδεξιών ομάδων της νέας ευρωβουλής που σχετίζονται με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Αυτή τη στιγμή άλλωστε η αριθμητική στο νέο ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζει με άνεση στη συμμαχία ΕΛΚ-Σοσιαλιστών-Φιλελεύθερων με τις 406 έδρες τις ψήφους που απαιντούνται (361) για την επανεκλογή της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, το αργότερο έως τις 18 Ιουλίου.
Από την άλλη η Ελλάδα, θέλει να αξιοποιήσει την αυξημένη επιρροή της και για τις υπόλοιπες κομβικές θέσεις στην ευρωπαϊκή ιεραρχία και ειδικά στη διάδοχη κατάσταση του Ζοζέπ Μπορέλ. Για το αξίωμα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προωθείται κα με την ελληνική στήριξη η υποψηφιότητα της Εσθονής Πρωθυπουργού.
Η Κάγια Κάλλας που έχει ανεβάσει σημαντικά τις μετοχές της στο «χρηματιστήριο» των ευρωπαίων ηγετών, θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το βάρος για την πραγματοποίηση των επόμενων μεγάλων βημάτων ειδικά στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, έναν από τους τομείς προτεραιότητας για την Αθήνα στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο.