Κυβέρνηση χωρίς πάγκο
Ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη τετραετία, ήταν ο μεγαλύτερος που έχει κάνει από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι τώρα οι αλλαγές ήταν διορθωτικές και μπαινόβγαιναν στη κυβέρνηση ελάχιστα πρόσωπα.
Ωστόσο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανέδειξε την έλλειψη πάγκου που έχει η κεντροδεξιά παράταξη. Η ανακύκλωση προσώπων που έγινε, καθώς ελάχιστα στελέχη είναι τα πρωτοεμφανιζόμενα, επιβεβαίωσε την αδυναμία που υπάρχει στη κεντροδεξιά παράταξη να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με νέα και φρέσκα πρόσωπα.
Η αλήθεια είναι πως τις λίγες φορές που το προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ανέμενε. Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού έφερε στο προσκήνιο πρόσωπα τα οποία πέρασαν από την κυβέρνηση και δεν ακούμπησαν και αλλά που έχουν δοκιμαστεί δυο και τρεις φορές από τον πρωθυπουργό δίνοντας τους διάφορα χαρτοφυλάκια.
Ο Στάθης Κωνσταντινίδης για παράδειγμα, είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη που ελάχιστοι θα θυμούνται πως πέρασε από το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Το ίδιο ισχύει και για τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου που ήταν μια από τις εκπλήξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2023, δεν έχει καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες που είχαν γι’ αυτόν στο Μαξίμου και μάλιστα ήταν ένα από τα πρόσωπα που ήταν προτεινόμενο προς αποχώρηση αλλά την τελευταία στιγμή την γλίτωσε .
Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πάγκος είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε ένα δομικό ανασχηματισμό όπως ήταν οι αρχικές πληροφορίες που υπήρχαν, με συνενώσεις υπουργείων. Ποιος ή ποιοι θα γινόντουσαν όμως υπερυπουργοί;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε εν μέρη την βάση της κεντροδεξιάς παράταξης βάζοντας πρόσωπα στην κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ από την άλλη όμως δεν πείραξε τα στελέχη που προέρχονται από το χώρο του παραδοσιακού κέντρου κρατώντας τις ισορροπίες στο υπουργικό συμβούλιο.
Το στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα η κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς στο Μαξίμου, επικρατούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις με τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα που επικρατεί στον Μαξίμου υποστηρίζει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια στρατηγική και τα ανοίγματα προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου. Ενδεικτικές είναι οι διαρροές που έγιναν προς τις εφημερίδες που πρόκεινται προς τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, σύμφωνα με τις οποίες για τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ ευθύνεται η εκλογική κόπωση και η ακρίβεια.
Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να στρίψει το κυβερνητικό καράβι προς τα δεξιά προκειμένου να σταματήσει τις «γαλάζιες» διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ οι οποίες άγγιξαν το 20% ενώ σε περιοχές της βορείου Ελλάδος έφτασαν ακόμη και το 30%.