Στην κυψέλη των μελισσών το μυστικό της μακροζωίας: Γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν στις βασίλισσες
Ελπίδες για πρωτοποριακές θεραπείες που θα αποβλέπουν στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα στη Βρετανία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα βιολογικά μυστικά των βασιλισσών μελισσών, ελπίζοντας ότι η κατανόηση της μακράς και γόνιμης ζωής τους θα οδηγήσει σε πρωτοποριακές θεραπείες για την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση της αναπαραγωγικής ικανότητας.
Το εγχείρημα, που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του βρετανικού Οργανισμού Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων (ARIA), στρέφει το βλέμμα στο εντυπωσιακό χάσμα στη διάρκεια ζωής μεταξύ των βασιλισσών και των εργατριών μελισσών. Παρά το σχεδόν πανομοιότυπο γενετικό τους υλικό, οι βασίλισσες ξεπερνούν σε μέγεθος τις εργάτριες, παραμένουν γόνιμες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ζουν για χρόνια, σε αντίθεση με τις εργάτριες που σπάνια υπερβαίνουν τους λίγους μήνες ζωής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο Yannick Wurm, ένας από τους οκτώ διευθυντές του προγράμματος και πρώην καθηγητής Εξελικτικής Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει ερευνητικά έργα που θα μελετούν μέλισσες, σφήκες, μυρμήγκια και τερμίτες με απώτερο στόχο το ανθρώπινο όφελος.

Γιατί οι επιστήμονες εστιάζουν στις βασίλισσες
«Είναι αυτές οι τολμηρές ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τη ζωή όλων μας», τόνισε ο Wurm, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες που γεννά η έρευνα. «Εάν μπορέσουμε να απομονώσουμε και να αναπαράγουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει επιλύσει αυτές τις προκλήσεις για τις μέλισσες, θα αποτελέσει ένα μετασχηματιστικό βήμα για την αναστολή της γήρανσης, την ανθρώπινη γονιμότητα, τη μεταμόσχευση οργάνων και θα προσφέρει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση ασθενειών».
Η έρευνα θα εστιάσει σε διάφορους βιολογικούς μηχανισμούς που πιθανώς συμβάλλουν στη μακροζωία των βασιλισσών. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή τους με βασιλικό πολτό, μια ουσία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, η οποία θεωρείται καθοριστική για την αυξημένη διάρκεια ζωής τους.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εξετάζουν τον ρόλο συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών και των μικροβίων του εντέρου. Μάλιστα, πέρυσι, ερευνητές κατάφεραν να παρατείνουν τη ζωή εργατριών μελισσών μέσω μεταμόσχευσης μικροβίων του εντέρου από βασίλισσες, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα για αντίστοιχες εφαρμογές στον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ARIA δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη των μελισσών. Μεταξύ άλλων φιλόδοξων προγραμμάτων του οργανισμού περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των πλαστικών με βιοϋλικά εμπνευσμένα από τη φύση, η αξιοποίηση της ατμοσφαιρικής ενέργειας για απεριόριστη πτήση και η ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την ενίσχυση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρόλο που κάθε ερευνητικό πρότζεκτ έχει χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η πλήρης αξιοποίηση των ευρημάτων και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον άνθρωπο μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο, η προοπτική να ξεκλειδωθούν τα μυστικά της μακροζωίας από τον κόσμο των μελισσών γεννά αισιοδοξία για ένα μέλλον με υγιέστερη και μακρύτερη ζωή για τον άνθρωπο.