Μέλισσες: Πώς μπορούμε να προστατευθούμε και τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν
Με τη φράση «δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε», ο μελισσοκόμος Γιώργος Καράλης μίλησε στο Action 24 για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τα τσιμπήματα των μελισσών αλλά και τι κάνουμε σε περίπτωση που τελικά μας τσιμπήσουν.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με την επίθεση από μέλισσες, που δέχθηκαν περιπατητές στη Λέσβο, ο κ. Καράλης δήλωσε ότι προφανώς πήγαν πολύ κοντά στις κυψέλες. «Όταν η μέλισσα νιώθει ότι απειλείται, επιτίθεται για να προστατεύσει την κυψέλη της», επισήμανε. «Αν κάποιος είναι ήρεμος και δεν δείχνει φόβο, η μέλισσα δεν θα του επιτεθεί», πρόσθεσε.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το τσίμπημα
Σε περίπτωση, ωστόσο, που νιώσουμε ότι η μέλισσα έρχεται στην περιοχή μας για να μας τσιμπήσει, υπογράμμισε, καλό θα είναι να μην πανικοβληθούμε και να καλύψουμε τα μάτια μας, τη μύτη μας, τα αυτιά μας. Τόνισε, δε, ότι το να τρέξει κάποιος δεν βοηθάει, αντιθέτως επιταχύνει και το ρυθμό των μελισσών, οι οποίες τον ακολουθούν. Καλό, επίσης, θα είναι αν υπάρχουν αντικείμενα κοντά, κάποιος να κάνει μία ή δύο ή και περισσότερες περιστροφές, διότι οι μέλισσες αποδιοργανώνονται και χάνουν τον προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να σταματούν να επιτίθενται και να επιστρέφουν στην κυψέλη.
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει
Σε ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν μία μέλισσα μας τσιμπήσει, ο κ. Καράλης είπε πως προσπαθούμε με την άκρη ενός δαχτύλου να σπρώξουμε προς μία κατεύθυνση για να φύγει το κεντρί. «Ποτέ δεν πιάνουμε το κεντρί από πάνω για να το αφαιρέσουμε, γιατί έτσι το προωθούμε μέσα», συμπλήρωσε.
Διαφορές μέλισσας - σφήκας
Ο μελισσοκόμος είπε ακόμα ότι η μέλισσα τσιμπάει μόνο μία φορά και πεθαίνει ενώ οι σφήκες είναι αυτές που τσιμπάνε συνέχεια. Επίσης, οι σφήκες είναι πολύ πιο μεγάλες από τη μέλισσα και πιο κιτρινωπές. Δήλωσε, δε, ότι αυτές που βλέπουμε στο νερό, στις παραλίες το καλοκαίρι είναι σφήκες και όχι μέλισσες. «Δεν τσιμπάει η μέλισσα εκτός κυψέλης, μόνο αν πέσουμε πάνω της», κατέληξε.