«Staycation»: Trend που διχάζει - Η νέα «μόδα» στις καλοκαιρινές διακοπές
Γιατί όλοι μιλούν για το Staycation – Πώς προέκυψε το νέο trend που επιβεβαιώνει το υψηλό κόστος των διακοπών.
Άλλες χρονιές τέτοια εποχή θα ετοίμαζες τη βαλίτσα σου, θα έκανες τις τελευταίες αγορές σου πριν πας στο νησί και θα ονειρευόσουν τις βουτιές στα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς. Τα οικονομικά σου δεν φτάνουν να καλύψεις τα ακτοπλοϊκά, τη διαμονή σου, το φαγητό σου, τις εξόδους των διακοπών. Θα μείνεις σπίτι σου, λοιπόν, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη...Και κάπου εκεί έρχεται το «staycation».
Όλα ξεκίνησαν από την καθόλα σοβαρή έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έδειχνε ότι μόνο ένας στους δύο Έλληνες θα κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή.
Για τους υπόλοιπους λοιπόν το «μενού» προβλέπει staycation. Ένας όρος που οι άνθρωποι εφηύραν για να μην νιώθουν τόσο άσχημα με τις συνθήκες της ζωής τους που τους εξωθούν να μένουν στο σπίτι αντί να κάνουν διακοπές.
Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη, αποτελούμενη από το ρήμα stay (μένω) και το β’ συνθετικό της λέξης va-cation (διακοπές). Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, πρόκειται για «διακοπές που κάνετε στο σπίτι σας ή κοντά στο σπίτι σας αντί να ταξιδέψετε σε άλλο μέρος».
Ο όρος Staycation έχει παραπομπή και στη Wikipedia. Η παγκόσμια βιβλιοθήκη γράφει πως ο όρος αφορά μια περίοδο «κατά την οποία ένα άτομο ή μια οικογένεια μένει στο σπίτι του και συμμετέχει σε δραστηριότητες αναψυχής σε απόσταση μιας ημέρας και δεν απαιτεί διανυκτέρευση. Στα βρετανικά αγγλικά, ο όρος αναφέρεται όλο και περισσότερο στον εγχώριο τουρισμό: διακοπές στη χώρα, σε αντίθεση με ταξίδια στο εξωτερικό».
Επίσης λέει πως «οι συνήθεις δραστηριότητες του staycation περιλαμβάνουν τη χρήση της πισίνας, επισκέψεις σε τοπικά πάρκα και μουσεία, και συμμετοχή σε τοπικά φεστιβάλ και πάρκα αναψυχής».
Στην πράξη το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να «μετατρέψεις» το σπίτι του σε έναν παράδεισο διαμονής ή εναλλακτικά να γίνεις τουρίστας στην πόλη που διαμένεις. Ταυτόχρονα όμως να μην αφήνεις να σε επηρεάζουν όλα τα ωραία που βλέπεις στα σόσιαλ μίντια με τον κόσμο να απολαμβάνει κανονικές διακοπές.
Ενώ το staycation μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της πραγματικής αποσύνδεσης από την εργασία και το σπίτι μας, την ανακάλυψη νέων προορισμών και την κατάκτηση καινούργιων εμπειριών κατά τη διάρκεια των διακοπών μας.
Το τρολάρισμα του #staycation
Από τη μέρα που το #staycation επανήλθε στη ζωή μας ένα τεράστιο πάρτι στήθηκε στο Χ. Οι αναρτήσεις των χρηστών είναι ξεκαρδιστικές και πολλές φορές επικριτικές.
Πάρτε μια γεύση: