SOS για σταφυλόκοκκο: Πώς μολύνει τα τρόφιμα - Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά
Τον τρόπο με τον οποίο ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται μέσω των τροφίμων και πότε μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, εξήγησε ο καθηγητής Τζανάκης
Για τον σταφυλόκοκκο και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί κυρίως για τα μικρά παιδιά, μίλησε στο ΕΡΤNews, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όπως είπε, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες.
«Όταν μολύνει τρόφιμα και καλλιεργηθεί, δηλαδή το τρόφιμο μολυνθεί και παραμείνει σε συνθήκες δωματίου, πολλαπλασιάζεται ο σταφυλόκοκκος και παράγει μια εντεροτοξίνη που μολύνει τα τρόφιμα και αυτή ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες , τις τροφικές δηλαδή δηλητηριάσεις. Προϋπόθεση είναι να μολυνθεί το τρόφιμο και να παραμείνει σε κακές συνθήκες υγιεινής και βεβαίως να το καταναλώσουν τα άτομα. Σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας. Μεταδίδεται με τρόφιμα που έχουν κυρίως σχέση με το γάλα, με μαγιονέζα, με συντηρημένα κρέατα ή τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από χέρια. Οι περισσότεροι έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια και τη μύτη μας», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για τον σταφυλόκοκκο ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά το περιστατικό με τη μαζική τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στη Λαμία, από σχολικά γεύματα.
Ειδικότερα, στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.