SpaceX: Στέλνει δύο σκάφη στη Σελήνη με το βλέμμα στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά το 1972
Δύο σκάφη, αμερικανικής και ιαπωνικής κατασκευής, φιλοξενούνται σε πύραυλο της εταιρείας του Έλον Μασκ «στο δρόμο» για τη Σελήνη.
Δύο σεληνάκατοι ιδιωτικής κατασκευής ξεκίνησαν με ταχύτητα το ταξίδι τους στη Σελήνη την Τετάρτη (15/1), ως αποτέλεσμα συνεργασίας start-up εταιρειών από το Τέξας και την Ιαπωνία που μοιράστηκαν το κόστος. Οι σεληνάκατοι ενσωματώθηκαν σε έναν πύραυλο SpaceX Falcon της εταιρείας του Έλον Μασκ.
Σύμφωνα με τον Guardian, η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα, με τα διαστημικά σκάφη να κατευθύνονται στη Σελήνη για να πραγματοποιήσουν μια σειρά πειραμάτων στο έδαφός της για λογαριασμό της NASA. Η πρώτη προσγείωση αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου.
Τα δύο διαστημικά σκάφη αναμένεται να διαχωριστούν και να κατευθυνθούν ανεξάρτητα προς τη Σελήνη, με το αμερικανικό όχημα να προγραμματίζεται να προσγειωθεί πρώτο και το ιαπωνικό σκάφος να φτάνει στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
Για την ιαπωνική εταιρεία, η οποία ονόμασε το δικό της σκάφος Resilience, η αποστολή είναι μια ευκαιρία για λύτρωση μετά την προσπάθειά της τον Απρίλιο του 2023 να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική προσγείωση στη Σελήνη. Η επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία όταν το τότε σκάφος επιταχύνθηκε απροσδόκητα και συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια.
Το Resilience θα συλλέξει σκόνη του φεγγαριού για ανάλυση και θα δοκιμάσει πιθανές πηγές νερού και τροφής για μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα.
Οι στόχοι για το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιοι και, εάν είναι επιτυχής η αποστολή του, θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τακτικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Η αποστολή Artemis III της NASA είναι προγραμματισμένη, επί του παρόντος, για τα μέσα του 2027 και πρόκειται να είναι η πρώτη προσεδάφιση με πλήρωμα, μετά την ιστορική αποστολή του Apollo το 1972.
Σημειώνεται ότι μόνο πέντε χώρες έχουν προσγειώσει επιτυχώς οχήματα στο φεγγάρι από τη δεκαετία του 1960: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η πρώην Σοβιετική Ένωση.