SOS για τη λειψυδρία: Αν δεν βρέξει στην Αττική, το νερό φτάνει για 3 χρόνια - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
«Αυτό που λέμε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις νιώθουμε στην καθημερινότητά μας». «Θα πούμε το νερό νεράκι αν δεν εστιάσουμε στη σωστή διαχείριση».
«Καμπανάκι» για λειψυδρία έχει σημάνει σε περιοχές της χώρας με φόντο τις ελάχιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών. Η άρδευση και ο τουρισμός είναι οι βασικοί δύο τομείς που καταναλώνουν νερό ενώ το πρόβλημα επιβαρύνεται από τις απώλειες του δικτύου νερού αλλά και την έλλειψη επενδύσεων όπως οι αφαλατώσεις κυρίως σε νησιά που αντιμετωπίζουν και μεγάλα προβλήματα.
Μιλώντας στο Action24 ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης τόνισε υπάρχει πρόβλημα για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ωστόσο μέσα στο Λουτράκι και στους 36 εντός σχεδίου οικισμούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθούμε να κάνουμε αφαλατώσεις, αλλά δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεται αφαλάτωση γιατί τα κόστη είναι μεγάλα και υπάρχουν πολλά θέματα για να κυρωθούν οι δημόσιοι διαγωνισμοί με τις ενστάσεις. Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια σε πρόγραμμα τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο νερό του βιολογικού που πέφτει όλο στον Κορινθιακό.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ Δράμας Γιάννης Γεωργιάδης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό λόγω του άνυδρου χειμώνα. «φέτος δεν είχαμε καθόλου χιονοπτώσεις ούτε ανοιξιάτικες βροχές. Περνάμε μια πρωτοφανή περίοδο χωρίς ίχνος βροχής. Τα πηγαία νερά έχουν στερέψει και οι ορεινοί οικισμοί έχουν καταλάβει για τα καλά το πρόβλημα. Αυτό που λέμε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις νιώθουμε στην καθημερινότητά μας. Όλο το μέλλον πρέπει να εστιάσει στη σωστή διαχείριση του νερού γιατί θα πούμε το νερό νεράκι».
Τι δείχνει ο χάρτης του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κόμβο πληροφόρηση για τον καιρό και το κλίμα στον πλανήτη cimatebook.gr, έντονες συνθήκες ξηρασίας επικράτησαν το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου 2024 στην Ελλάδα (και επικρατούν μέχρι και τις αρχές Ιουνίου 2024), όπου το 70% της επικράτειας σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη ξηρασίας (CDI) ήταν σε κατάσταση προειδοποίησης με χαμηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους. Επιπλέον, το 5% της επικράτειας ήταν σε κατάσταση συναγερμού με άμεσες επιπτώσεις στην βλάστηση.
Αποθέματα νερού στην Αττική για τρία χρόνια αν δεν βρέξει
Στην περίπτωση της Αθήνας όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ετήσια κατανάλωση είναι 400 εκατ. κυβικά κατ έτος την ώρα που ο βασικός πάροχος νερού ο Μόρνος χάνει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες. Το 2022 τα αποθέματα ήταν 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά, το 2023, 950 εκατομμύρια και το 2024 , 700 εκατ. κυβικά. Αυτό σημαίνει οτι τα αποθέματα αν δεν βρέξει αρκούν για 3 χρόνια.
Η ΕΥΔΑΠ άμεσα θα χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες της που είναι η Μαυροσουβάλα και οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού ενώ προκρίνεται και η λύση επαναχρησιμοποίησης νερού μετά από καθαρισμό των λυμάτων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά για άρδευση.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό λειψυδρίας. Η ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του νοτίου Αιγαίο και η Κρήτη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας και ανομβρίας καθώς το 50% των βροχοπτώσεων έχουν χαθεί για φέτος ενώ στην Κρήτη οι απώλειες της βροχής φτάνουν το 60%. Το φάσμα της λειψυδρίας έρχεται όλο και πιο κοντά.
«Πολλά από τα ποτάμια μας, η στάθμη τους έχει πέσει σε επίπεδα που συνήθως βλέπουμε στο τέλος Αυγούστου και ενδεχομένως κομμάτια των ποταμών αλλά και ολόκληρα ποτάμια μπορούν να ξεραθούν. Στη λίμνη Τριχωνίδα και στη Μεγάλη Πρέσπα το επίπεδο στάθμης είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 3 ετών», ανέφερε ο Ηλίας Δημητρίου, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.