Χάρης Σαχίνης: Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Τι ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων για λειψυδρία και νέες επενδύσεις που θα θωρακίσουν την Αττική.
Πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει καταστάσεις κλιματικών κινδύνων που απειλούν την Αττική με λειψυδρία είναι η ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Χάρη Σαχίνη. Όπως ανέφερε χθες από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η εταιρεία έχει σχεδιάσει μία σειρά άμεσων μέτρων ενώ είναι έτοιμη να κάνει χρήση εναλλακτικών σεναρίων υδροδότησης για την επόμενη πενταετία ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διετούς ανομβρίας και της αυξημένης κατανάλωσης.
Υλίκη και γεωτρήσεις
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης αυτές τις μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα. Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και τις γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού.
Η ΕΥΔΑΠ συνεργάζεται στενά και συνδράμει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αντιμετώπιση του θέματος με την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων υδροδότησης, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ έχει σχεδιάσει ένα Plan B το οποίο θα ενεργοποιηθεί ανάλογα με την εικόνα των επόμενων υδρολογικών περιόδων, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν αποθέματα για τουλάχιστον μία τριετία ενώ διευκρίνησε ότι "με διάφορες ενέργειες θα προστίθενται 100 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, αναλόγως δε της στάθμης των αποθεμάτων νερού θα μπαίνουν τα μέτρα σε εφαρμογή".
Έργα 2,1 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα
Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας την επόμενη δεκαετία που ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ και σε ένα μεγάλο βαθμό θωρακίζει περαιτέρω την υδροδοτική ασφάλεια της Αττικής καθώς μεταξύ των άλλων προβλέπονται αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων και την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν και να ενημερώνουν για πιθανές διαρροές ή για αδικαιολόγητες υψηλές καταναλώσεις.
Συγκεκριμένα το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει φέτος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033 αφορά σε :
Μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στη δημιουργία 3 Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και 1,400χλμ αγωγών για 400.000 κατοίκους.
Έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), με ανάπτυξη της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο, αντικατάσταση παλαιών δικτύων με μέσο όρο ζωής 60 ετών και έξυπνους μετρητές
Έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ).
Εργα ενεργειακά, κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ).
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται σε περίπου 2,1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% του προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.