Social media: Παρουσιάζεται ο τριπλός «κόφτης» για τους ανήλικους - Κομβικός ο ρόλος των γονιών
Κομβικός ο ρόλος των γονιών στο σχέδιο τριών σημείων της κυβέρνησης που παρουσιάζεται σήμερα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εθισμού των ανηλίκων.
Με την ώρα των μέτρων κατά του ψηφιακού εθισμού των ανηλίκων είναι συντονισμένο το κυβερνητικό ρολόι. Τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου, οι κεντρικοί άξονες του οποίου εδώ και δυο εβδομάδες έχουν παρουσιαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνουν από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας, Οικογένειας και Υγείας.
Ψηφιακό «φροντιστήριο» για τους γονείς
Το τείχος προστασίας στην ανεξέλεγκτη χρήση των social media, υποστηρίζεται από τρία βασικά εργαλεία, που καταρχάς έχουν ως στόχο την ενημέρωση των γονέων, για τον τρόπο που θα μπορούν να ασκούν έλεγχο στα παιδιά προκειμένου να τα προστατεύσουν από την πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και από ακατάλληλα για την ηλικία τους περιεχόμενα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα parco.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται το ψηφιακό φροντιστήριο των γονιών, σχετικά με τους τρόπους που θα εφαρμόσουν τον έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα ή στα τάμπλετς των παιδιών τους. Συγκεκριμένα οι γονείς θα μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τα γνωστά «parental controls» που υπάρχουν στις περισσότερες φορητές συσκευές.
Kids Wallet: Χρονικοί περιορισμοί και ηλικιακή αναγνώριση του χρήστη
Παράλληλα, στα…σκαριά βρίσκεται και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι διαθέσιμη για συσκευές IOS και Android και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει προεγκατεστημένες δυνατότητες χρονικού περιορισμού, ενώ θα διαθέτει και τεχνητή δυνατότητα για ηλικιακή αναγνώριση του χρήστη.
Το χρονικό όριο, το οποίο θα είναι προεπιλεγμένο στο Kids Wallet, για τη χρήση των κινητών ή άλλων συσκευών θα είναι μια ώρα, ωστόσο οι γονείς θα μπορούν να το προσαρμόζουν. Παράλληλα, αφού η εφαρμογή θα μπορεί να ταυτοποιεί την ηλικία του χρήστη, σε περίπτωση που επιχειρήσει να επισκεφθεί ακατάλληλη ιστοσελίδα που η πρόσβασή της επιτρέπεται σε χρήστες άνω των 18 ετών, θα του απαγορεύεται η πρόσβαση. Η εφαρμογή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη έως την Άνοιξη του 2025.
«Μπλόκο» για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών
Από την άλλη η κυβέρνηση όπως εγκαίρως δημοσίευσε ο Flash.gr, θα προχωρήσει στη θέσπιση ορίου ηλικίας, κατά τα πρότυπα ακόμη 16 χωρών, που απαγορεύουν την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Flash.gr είχε κάνει λόγο για ορισμό μιας ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης, εκτιμώντας ότι αυτή θα ήταν τα 15 χρόνια. Είχε προσθέσει μάλιστα ότι θα υπάρχουν πολιτικές και για τις δυο κατηγορίες, δηλαδή τα παιδιά κάτω και άνω των 15 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αυτό θα υπάρξει εθνική πρωτοβουλία προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ληφθεί κοινή απόφαση για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς σε άλλες χώρες δεν ισχύουν τόσο αυστηρά μέτρα για τη χρήση των social media. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να διαμορφωθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας Χάρτης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων.