Σκοτ Μπέσεντ: Ποιος είναι ο νέος τσάρος της αμερικανικής οικονομίας - Η Wall Street και ο Σόρος
Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών προορίζεται ένας βετεράνος της Wall Street που συμβούλευσε τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.
Μετά από αναζήτηση και φημολογία ημερών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιλογή του για το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος τσάρος των Οικονομικών λέγεται Σκοτ Μπέσεντ, είναι βετεράνος της Wall Street και σύμμαχος του Τραμπ.
Η ανακοίνωση του νέου Προέδρου έγινε μέσω του κοινωνικού του δικτύου, Truth Social, και φυσικά πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες θέσεις στη νέα κυβέρνηση και, κυρίως, με πάρα πολλές προσδοκίες.
Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την επιλογή.
Ο 62χρονος Μπέσετ ίδρυσε και διοικεί το macro hedge fund, Key Square Group, ενώ το όνομά του είχε δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Και παρότι θεωρούνταν ο επικρατέστερος υποψήφιος, στη συνέχεια αναδύθηκαν και άλλα ονόματα, μεταξύ τους και του Χάουαρντ Λούτνικ, τον οποίο υποστήριζε ο Έλον Μασκ για τη θέση. Όμως, ο Τραμπ έκανε τον Λούτνικ υπουργό Εμπορίου και έδωσε τη θέση του ΥΠΟΙΚ στον Μπέσετ.
Όμως, η πορεία του Μπέσετ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι αρκετά ταραχώδης. Ο Μπέσετ εργαζόταν για πολλά χρόνια για τον Τζορτζ Σόρος, ενώ είχε διοργανώσει και εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για τον πρώην υποψήφιο των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο δισεκατομμυριούχος, πλέον, επενδυτής πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Νότια Καρολίνα. Ο μπαμπάς του χρεωκόπησε επενδύοντας σε ακίνητα, πράγμα που οδήγησε τον Μπέσετ να βρει την πρώτη καλοκαιρινή του δουλειά σε ηλικία μόλις εννέα ετών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ και μπήκε στον τομέα των επενδύσεων εργαζόμενος για πάρα πολλά χρόνια για τον Τζορτζ Σόρος, τον άνθρωπο για τον οποίο Ρεπουμπλικανοί και πολλοί άλλοι έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνομωσίας.
Το 2011 ήταν επικεφαλής του επενδυτικού τομέα του Σόρος και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα στοιχήματα κατά της βρετανικής στερλίνας και του ιαπωνικού γιεν, από τα οποία ο Σόρος έβγαλε δισεκατομμύρια.
Το 2015, ο Μπέσεντ έφυγε από το Σόρος για να ξεκινήσει το δικό του επενδυτικό ταμείο και, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δύο άντρες έχουν χρόνια να μιλήσουν.
Το 2011, ο Μπέσεντ παντρεύτηκε με το συζυγό του, Τζον Φρίμαν, έναν πρώην εισαγγελέα της πόλης της Νέας Υόρκης. Αρχικά, ζούσαν στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας με τα δύο παιδιά τους. Ενώ στον ελεύθερο χρόνο τους ανακαίνιζαν ιστορικές επαύλεις, αγοράζοντας μάλιστα και ένα σπίτι του 1880 στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης.
Κατά καιρούς έχει βοηθήσει και Δημοκρατικούς
Επίσης, η πολιτική ιστορία του Μπέσεντ είναι κάπως αμφιλεγόμενη. Κάποια στιγμή είχε διαφωνήσει με τις δωρεές του Σόρος και χρηματοδότησε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. Ωστόσο, κατά καιρούς έχει βοηθήσει και αρκετούς Δημοκρατικούς. Μάλιστα, το 2000 είχε οργανώσει στο σπίτι του φιλανθρωπική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Αλ Γκορ.
Το 2016 άρχισε να κλείνει προν τον Τραμπ, λέγοντας στον περίγυρό του ότι δεν τον παίρνουν αρκετά σοβαρά ως υποψήφιο. Μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016, ο Μπέσεντ δώρισε στην εκστρατεία μετάβασης της κυβέρνησής του.
Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο έξυπνους ανθρώπους της Wall Street», αλλά και «πολύ ωραίο άντρα».
Το έργο του Μπέσεντ – με βάση και τις συμβουλές που ο ίδιος έχει δώσει στον Τραμπ – είναι να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ έως το 2028, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη στο 3% και να παράγει επιπλέον 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα…