Σιγκαπούρη: Ψάρι με γρύλους και τόφου με σκουλήκια - Η Κυβέρνηση ενέκρινε 16 είδη εντόμων για βρώση
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τα ζωύφια μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στο εστιατόριο «House of Seafood» της Σιγκαπούρης, το ψάρι με κάρυ σερβίρεται με συνοδευτικό από τραγανούς γρύλους, ενώ το τόφου έχει πάνω του ζωύφια που μοιάζουν να σέρνονται σε αυτό. Και οι θαμώνες του εστιατορίου δεν χορταίνουν τα συγκεκριμένα πιάτα.
Το παραθαλάσσιο εστιατόριο είναι το πρώτο που έβαλε έντομα στο μενού, αφού μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, η αυστηρή αρχή τροφίμων της κυβέρνησης ενέκρινε πρόσφατα 16 είδη εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση (από γρύλους μέχρι ακρίδες, αγριοσκώληκες και αλευροσκουλήκια).
Οι γρύλοι και άλλα έντομα προσφέρονται εδώ και καιρό ως street food στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά όχι στον πλούσιο οικονομικό κόμβο της Σιγκαπούρης, όπου οι εισαγωγές τροφίμων συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς για λόγους ασφάλειας και υγιεινής.
Ο Francis Ng, διευθύνων σύμβουλος του «House of Seafood», δηλώνει ότι οι πελάτες λατρεύουν τα πιάτα με έντομα, όπως το πιάτο με το τόφου που είναι δομημένο ώστε να μοιάζει σαν να σέρνονται πάνω του τα ζωύφια ή το πιάτο με κολλώδεις μπάλες ρυζιού γεμάτες με μεταξοσκώληκες.
«Φαίνεται πιο τρομακτικό, ώστε οι πελάτες να μπορούν να κινηματογραφήσουν για το Tiktok τους», είπε ο Ng, προσθέτοντας ότι το τηλέφωνό του χτυπάει ασταμάτητα με πελάτες που θέλουν να κάνουν κράτηση για γευσιγνωσία.
Το εστιατόριο έχει συντάξει ήδη ένα μενού με 30 πιάτα που περιέχουν έντομα, τα οποία μπορούν να διαθέσουν στο ευρύ κοινό μόλις εγκριθούν από την αρχή τροφίμων. Προς το παρόν, το εστιατόριο προσφέρει δωρεάν δείγματα.
«Τα έντομα είναι καθαρή πρωτεΐνη»
Το 2019, η Σιγκαπούρη δήλωσε ότι στόχευε να παράγει το 30% των διατροφικών της αναγκών έως το 2030 αντί του τρέχοντος μοντέλου όπου το 90% των τροφίμων είναι εισαγωγές και ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Paul Teng είπε ότι τα έντομα θα μπορούσαν σίγουρα να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
«Τα περισσότερα έντομα είναι σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη», είπε ο Teng, ο οποίος εργάζεται στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει τοπική παραγωγή για να γίνει προσιτή αυτή η εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.
«Το να κάνουμε τους ανθρώπους να αποδεχτούν τα έντομα στη διατροφή τους είναι μια πρόκληση. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένα κανονικό τρόφιμο. Ας κάνουμε κάτι για να προετοιμάσουμε τον καταναλωτή γι' αυτό. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα να φάω έντομα», είπε.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τα ζωύφια μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050. Τα παγκόσμια ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και συγκρούσεων έχουν επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον για την υψηλής ποιότητας, οικονομική διατροφή με έντομα.
Στη Σιγκαπούρη, όλα τα έντομα που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να εκτρέφονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και να μην συλλέγονται από τη φύση. Δεν μπορούν να τρέφονται με μολυσματικές ουσίες όπως κοπριά ή σάπια τρόφιμα, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων.