Νέος σεισμός μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού: Κι άλλο 5άρι μετά τα 5,3 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έγινε αισθητός στην Αττική. Τα σχόλια Παπαδόπουλου, Τσελέντη.
![Εικόνα από τη Σαντορίνη (φωτο: Eurokinissi) Εικόνα από τη Σαντορίνη (φωτο: Eurokinissi)](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/40/5931532.jpg)
Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού σημειώθηκε 37 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/2), ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία των κατοίκων στις Κυκλάδες αφού ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που ένιωσαν απόψε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:19 το βράδυ της Δευτέρας (10/2) με τα 5,3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο δεύτερος σεισμός είχε τα εξής χαρακτηριστικά:
Χρόνος Γέννησης [GMT] : 10/02/2025 22:37:24.27
Μέγεθος : 5.0
Γεωγραφικό Πλάτος [°N] : 36.6187
Γεωγραφικό Μήκος [°E] : 25.9117
Εστιακό Βάθος [km] : 5.0
Τοποθεσία : 21 Χλμ. ΝΝΑ της Αρκεσίνης Αμοργού
Όσον αφορά την πρώτη ισχυρή δόνηση (τα 5,3 Ρίχτερ), το επίκεντρο της εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη, όπως άλλωστε και ο μεταμεσονύχτιος.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός υπολογίστηκε σε 5,3 βαθμούς Ρίχτερ. Το εστιακό του βάθος αρχικά ήταν 5 χιλιόμετρα αλλά στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 17.0 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ της Δευτέρας (10/2) ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου 2025, που ξεκίνησε η παρατεταμένη σεισμική ακολουθία με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό.
![anatheorimeno.JPG anatheorimeno.JPG](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 14 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας
Το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Mega, είχε αναφέρει ότι υπήρχε μια μικρή διαφοροποίηση στη σεισμική ακολουθία, που έδινε περιθώριο αισιοδοξίας. Είχε σημειώσει ότι η επιθετική σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών έδειχνε να αλλάζει, καθώς παρατηρούνταν:
Ωστόσο, η νέα ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ έφερε εκ νέου ανησυχία και οδήγησε τον κ. Παπαδόπουλο στην αναθεώρηση της προηγούμενης εκτίμησής του. «Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας» σχολίασε στο facebook.
Άκης Τσελέντης: Όπως τα είπαμε
Με μια λιτή ανάρτηση του στο facebook ο Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε δικαιωμένος για την ισχυρή σεισμική δόνηση που προηγήθηκε. «Όπως τα είπαμε» έγραψε σχετικά. Τις προηγούμενες ημέρες ο Άκης Τσελέντης ζητούσε από τους κατοίκους σε Σαντορίνη και Αμοργό να παραμείνουν σε επιφυλακή και εγρήγορση καθώς εκτιμούσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ.
102 σεισμοί καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου
Τα τελευταία 24ωρα η σεισμική δραστηριότητα είναι όλο και εντονότερη. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Αθηνών και με βάση τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Συνεχής αποτύπωση κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας και επιπτώσεις τους στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.