Σεισμοί στη Σαντορίνη: Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή - Οι εκτιμήσεις των ειδικών και τα σενάρια
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα.
Ο χορός των Ρίχτερ «ζαλίζει» τις Κυκλάδες, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν δείχνει να εκτονώνεται και το κύμα της μεγάλης φυγής από τη Σαντορίνη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Κάπως έτσι περνούν οι μέρες και οι νύχτες στο γραφικό νησί, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού ο φόβος για κάποιον μεγάλο σεισμό δεν έχει απομακρυνθεί.
Με αεροπλάνα και βαπόρια, κάτοικοι, επισκέπτες και τουρίστες φεύγουν κατά κύματα από τη Σαντορίνη, με τα Φηρά να θυμίζουν έρημη πόλη, ενώ λίγα 24ωρα πριν ήταν κατάμεστα από κόσμο. Η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου πλησιάζει και στο λιμάνι του Αθηνιού οι εικόνες ξενίζουν. Αντί τα πλοία να φεύγουν άδεια και να επιστρέφουν γεμάτα, το σκηνικό είναι αντιστρόφως ανάλογο.
Μέχρι την Τρίτη (04/02) υπολογίζεται ότι από το νησί των 19.000 κατοίκων έφυγαν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, ενώ ουρές (εμφανώς μικρότερες) εξακολουθούν να υπάρχουν στα τουριστικά γραφεία από ανθρώπους που αναζητούν ένα «μαγικό» εισιτήριο, που θα τους στείλει κάπου μακριά.
Η πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο της Σαντορίνης, τα κοσμοπολίτικα Φηρά όπου το καλοκαίρι δεν πέφτει... καρφίτσα, την Τρίτη (04/02) έδειχναν μια απόκοσμη εικόνα: σχεδόν έρημοι δρόμοι και καλντερίμια χωρίς ζωή.
Όσοι έχουν επισκεφτεί τα Φηρά, ακόμη και σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν, σοκάρονται και «αγριεύονται» από το πέπλο της ερημιάς και του φόβου που έχει απλωθεί πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού, που χωρίς υπερβολή, αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας (και όχι μόνο).
Οι συγκλονιστικές εικόνες του flash.gr από τα Φηρά, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην όμορφη πόλη της Σαντορίνης, που είναι χτισμένη επάνω στο «φρύδι» της καλντέρας.
Ελάχιστοι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και από αυτούς οι περισσότεροι για να βρουν τρόπο να αναχωρήσουν από το γραφικό νησί των Κυκλάδων, μετά τη σεισμική «καταιγίδα» των τελευταίων ημερών.
Τσελέντης: «Σύντομα ο κύριος σεισμός»
Την ώρα που η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στη Σαντορίνη και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για τυχόν επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης λέει: «Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
Γκανάς: «Το ηφαίστειο έχει ήδη ξυπνήσει»
Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το φαινόμενο αποκαλύπτοντας ότι «το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει».
Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στην ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία “σμηνοσειρά”, δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. «Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις», είπε ο επιστήμονας.
Στη Σαντορίνη το «Όλυμπος»
Στο μεταξύ, σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Την Τρίτη (04/02) το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «Όλυμπος», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.
Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Νέα σύσκεψη την Τετάρτη
Την Τετάρτη (5/2), στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τη σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Νωρίτερα, στις οκτώ το πρωί, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν οι δύο ειδικές επιτροπές: της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.