«Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο»: 10.500 έχουν φύγει από τη Σαντορίνη - Τι ισχύει με τα εισιτήρια
Πέντε σεισμοί πάνω από τα 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης μέσα σε μία ώρα - Ανάρτηση «καμπανάκι» από τον Άκη Τσελέντη.
Αμείωτος συνεχίζεται ο «χορός των Ρίχτερ» στη Σαντορίνη, με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να περιμένουν με κομμένη την ανάσα τον κύριο σεισμό, ο οποίος και θα σημάνει την αρχή του τέλους της σεισμικής ακολουθίας που «ταρακουνά» εδώ και μέρες τις Κυκλάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία ώρα, από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης (4/2) μέχρι τις 11:09 είχαν σημειωθεί πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 4,6 βαθμούς.
Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι περιμένουν επίσης ανήσυχοι για το πού θα φτάσει η σεισμική ακολουθία, με χαρακτηριστική να είναι η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη, ο οποίος σημείωσε πως «όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του».
Μάλιστα, κάνει έκκληση στους πολιτικούς (τοπικούς και μη) «να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις». Και στη συνέχεια γίνεται πιο αυστηρός: «Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους» και «να γίνει γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα».
Όπου φύγει φύγει κάτοικοι και τουρίστες
Από την πλευρά τους πολλοί τουρίστες και κάτοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από το νησί φοβούμενοι ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν εισιτήρια αλλά δεν βρίσκουν, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ τόσο η Aegean όσο και η Sky Express ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν έκτακτες πτήσεις από τη Σαντορίνη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από τη Σαντορίνη πάνω από 10.500 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια κυμαίνονται από 80 έως 100 ευρώ, ενώ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζουν από 60 ευρώ (κατάστρωμα) με τις τιμές να ανεβαίνουν για αεροπορική θέση ή καμπίνα.
Παράλληλα, τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό ενώ για σήμερα Τρίτη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στην Τήνο.
Τι ισχύει με Aegean και SKY Express
Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ πτήσεις, τέσσερις τακτικές και τέσσερες έκτακτες, από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, από την Aegean. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον δύο από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.
Χθες, Δευτέρα, η Aegean, εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα. «Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας», αναφέρει η Aegean σε ενημέρωσή της.
Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στη Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες. Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2».
«Η SKY express ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες συνθήκες στο νησί της Σαντορίνης προχώρησε στην προσθήκη δύο (2) έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων για σήμερα και τρεις (3) επιπλέον για αύριο από και προς το νησί, με στόχο τη διευκόλυνση μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού» σημειώνει από την πλευρά της η SKY Express για τις δικές της πτήσεις στη Σαντορίνη.
Παρουσιάζοντας τον σχετικό πίνακα, οι πτήσεις της SKY Express διαμορφώνονται ως εξής: Η πρώτη έγινε στις 09:25 το πρωί της Τρίτης, η δεύτερη έγινε στις 09:55 και η τρίτη αναμένεται να γίνει στις 12:25.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, διαμορφώνεται στα 58 ευρώ και 62 λεπτά.
Λέκκας: «Θα ήθελα έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν οι δυνάμεις»
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να μετατοπίζεται προς την Αμοργό και σημείωσε: «Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί».
Και συνέχισε ο κ. Λέκκας: «Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ».
«Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα»
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Γκανάς διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε πως είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη λέγοντας «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Τόνισε πως οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο».
ΓΓ Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης: Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα υπάρξουν ακυρώσεις
Στον απεσταλμένο του Flash.gr, Γιάννη Κέμμο μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης, Γιώργος Διαμαντόπουλος:
«Η σεισμικότητα μας βρίσκει σε μια περίοδο ήρεμη, που έχουμε επισκέπτες μόνο από ασιατικές χώρες. Αλλά αυτό μας δίνει ένα αρνητικό πρόσημο για τον τουρισμό που περιμένουμε το καλοκαίρι. Δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα υπάρξουν ακυρώσεις λόγω σεισμικότητας, η περίοδος αυτήν τη στιγμή των κρατήσεων πάει καλά και μας δίνει ένα θετικό μήνυμα για το καλοκαίρι» τόνισε.
Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους που αποχωρούν λόγω του φαινομένου, εξέφρασε την ανησυχία ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί και να μην επιστρέψουν: «Ήδη ψάχνουμε για εργατικό δυναμικό, οι θέσει που απασχολούμε ετησίως είναι περί τους 20.000. Φύγαν από το νησί περί τους 6.000 οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι».
Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταξιδιωτικές οδηγίες σημειώνοντας ότι ειδικά η Αγγλία που φέρνει τον περισσότερο τουρισμό, ίσως επηρεάσει σημαντικά. Πρόσθεσε πάντως πως στην κρουαζιέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν υπάρχουν ακυρώσεις.
Σε ερώτηση για την κίνηση στα καταστήματα και το εμπόριο, είπε ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μείωση τζίρου που είναι φυσιολογικό τόνισε όμως ότι αν αυτό συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος για λουκέτα σε καταστήματα.
Αφροδίτη Κτενά: «Ας είναι αυτή η κρίση ένα ακόμα καμπανάκι για το τι πρέπει να γίνει»
Στη Σαντορίνη βρίσκεται για λογαριασμό του ΚΚΕ η βουλευτής στον βόρειο Τομέα της Αθήνας, Αφροδίτη Κτενά, η οποία και μίλησε στο flash.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
«Ήρθαμε σήμερα το πρωί για να δούμε από πρώτο χέρι, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να δούμε το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει και ακούμε συνέχεια με όσους μιλούμε, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ανησυχία που προέρχεται και από το έλλειμμα υπεύθυνης πληροφόρησης από τα αρμόδια χείλη, για το τι πρέπει να κάνουν, τι ακριβώς συμβαίνει, πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα κτίρια, για τις υποδομές που ούτως ή άλλως κάποιες από αυτές είναι παλιές, είναι ταλαιπωρημένες και δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει οι έλεγχοι που πρέπει. Υπάρχει αναστολή διαφόρων εργασιών, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το τι θα γίνει με τους μισθούς τους, με τις αποδοχές τους, με τα ένσημά τους, πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, τι θα γίνει για το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή.
Όλα αυτά είναι ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση και φυσικά έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς, του τρόπου που εξυπηρετείται η μεταφορά από και προς το νησί, και από αέρα και από τη θάλασσα.
Είδαμε τις προηγούμενες μέρες το μεγάλο σκάνδαλο, την αισχροκέρδεια με τα εισιτήρια. Εδώ πρέπει να πούμε ότι όλος αυτός ο κόσμος, μιλάνε για μερικές χιλιάδες κόσμου που έφυγε από το νησί επειδή φοβάται, αυτός ο κόσμος θα επιστρέψει.
Είναι κόσμος που ζει και εργάζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το νησί, άρα λοιπόν θα πρέπει να επιστρέψει χωρίς κόστος. Επίσης να πούμε ότι η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, κρίσιμων υποδομών όπως είναι το νοσοκομείο, είναι σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο.
Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι τωρινό, κάτι που έχει να κάνει με την παρούσα φάση της κρίσης. Είναι διαχρονικό, αλλά αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται πραγματικά με επιτακτικό τρόπο και δείχνει ότι ο λαός της Σαντορίνης έχει απέναντί του ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος που βάζει σταθερά τα κέρδη λίγων πάνω από τη ζωή των πολλών.
«Μεγάλες ελλείψεις και στην Πυροσβεστική»
Φυσικά και στην Πυροσβεστική υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Να πούμε ότι ο κύριος όγκος των πυροσβεστών απασχολείται στη Fraport, στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες.
Αυτό, όπως ξαναείπα, βλέπουμε ακριβώς την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να διαχειρίζεται όχι μόνο τις κρίσεις όπως αυτή εδώ αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Απέναντι σε αυτό, η απάντηση είναι σύγκρουση με τη λογική αυτή που λέει ότι πραγματικά το κριτήριο είναι το κόστος απέναντι στο όφελος των λίγων. Αυτό είναι κάτι που σταθερά εμείς αναδεικνύουμε.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, σήμερα, αυτό που προέχει είναι ακόμα και την ύστατη στιγμή να αποκτήσουν σάρκα και οστά, στην κυριολεξία, τα σχέδια, τα διάφορα που ακούμε κάθε τόσο να διαφημίζονται στην τηλεόραση από κυβερνητικά χείλη. (3:56)
Οι υποδομές, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι κρατικές, οι δημοτικές υπηρεσίες είναι απογυμνωμένες. Δεν πάει άλλο αυτό το πράγμα. Ας είναι αυτή η κρίση, η οποία ελπίζουμε να λήξει σύντομα και χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, ας είναι ένα ακόμα καμπανάκι για το τι πρέπει να γίνει».