«Είμαστε σε αμηχανία, τα παιδιά έχουν φοβηθεί»: Εκπαιδευτικός περιγράφει την κατάσταση στη Σαντορίνη
«Περιμένουμε να δούμε αν θα εκτονωθεί η κατάσταση για να δούμε αν θα φύγουμε ή αν θα μείνουμε στο νησί».
Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Σαντορίνης μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, την ώρα που οι ειδικοί σημειώνουν πως ο κύριος σεισμός ακόμη δεν έχει σημειωθεί...
Στην κάμερα του flash.gr μίλησε η Κωνσταντίνα Ραυτόπουλου, μία μόνιμη κάτοικος του νησιού, η οποία εργάζεται ως εκπαιδευτικός και αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι την κατάσταση με τους σεισμούς αλλά και το πώς το βιώνουν τα παιδιά.
«Είναι κάτι πρωτόγνωρο, μας έχει φέρει σίγουρα σε μια αμηχανία ωστόσο, εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Αλλά δεν παύει να φοβόμαστε, διότι η φύση είναι κάτι που μας ξεπερνά και κανείς δεν μπορεί να την προβλέψει.
Δεν νομίζω ότι ακόμα έχω συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κατάστασης και οι γνωστοί μου το ίδιο. Κάποιοι είναι τρομοκρατημένοι, όπως θα έχετε ήδη ακούσει, κοιμούνται και σε αυτοκίνητα μέσα, κάποιοι κοιμούνται με βάρδιες. Είμαστε όλοι σε αμηχανία, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και είναι δύσκολο, είναι αρκετά δύσκολο και ψυχοφθόρο για όλους».
- Έχετε σκεφτεί να φύγετε, πώς το βλέπετε αυτό;
«Το έχω σκεφτεί, είμαστε στις συζητήσεις ακόμα, θα δούμε τι θα γίνει και με τα σχολεία και περιμένουμε να δούμε το νέο δελτίο Τύπου, τι θα πουν, τα μέτρα τα οποία θα βγάλουν, αν θα εκτονωθεί η κατάσταση, για να δούμε από Παρασκευή αν θα φύγουμε ή αν θα μείνουμε».
- Ως καθηγήτρια, τα παιδιά πώς το βιώνουν όλο αυτό, έχετε εικόνα.
«Τα παιδιά είναι πάρα πολύ τρομοκρατημένα, έχουν χάσει τη ρουτίνα τους, έχουν βγει από το πρόγραμμα τους, γενικά τα παιδιά χρειάζονται τα όρια και το πρόγραμμα για να νιώθουν ασφαλή, οπότε αυτό τα έχει φέρει σε μία σύγχυση.
Τα μικρότερα παιδιά ίσως να μην το βιώνουν τόσο έντονα, ωστόσο τα μεγαλύτερα, ειδικά οι μαθητές μου που είναι και στην εφηβεία, είναι πιο ανήσυχα.
Αυτό το οποίο προτείνουμε ως εκπαιδευτικοί είναι τα παιδιά, όσο μπορούν, να είναι έξω το πρωί να παίζουν, να βλέπουν τους φίλους τους και αν γίνεται να διατηρηθεί μία σταθερή ρουτίνα, ό,τι κι αν είναι αυτό. Θα είναι το παιχνίδι τους, θα είναι να συζητήσουν με τους γονείς τους, θα είναι ο ύπνος τους, το φαγητό τους, να έχουν κάτι σταθερό, γιατί αυτό θα τους προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζονται. Όσο γίνεται πάντα, γιατί είναι μία κατάσταση δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να πει ότι μπορεί κάποιος να δώσει ασφάλεια».
- Η τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση;
«Η τηλεδιάσκεψη έχει να κάνει με το μαθησιακό, απλά δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι προτεραιότητα η εκπαίδευση. Θεωρώ ίσως ότι είναι η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, αυτό που χρειάζονται. Οπότε θεωρώ ότι μια συζήτηση, κάποια δραστηριότητα δημιουργική θα ήταν πολύ πιο κερδοφόρα για τα παιδιά».
- Τώρα που ουσιαστικά δεν μπορείτε να εξασκήσετε το επάγγελμά σας και είναι και πολλοί όπως σαν εσάς που οι επιχειρήσεις τους μπορεί να είναι κλειστές, μπορεί να μην μπορούν να δουλέψουν λόγω των συνθηκών. Με το εισόδημά σας τι γίνεται, υπάρχει κάτι, κάποια λύση, έχετε ακούσει κάτι;
«Δεν υπάρχει κάποια λύση από όσο είμαι ενήμερη. Ο καθένας περνάει με αυτά που έχει και περιμένουμε να δούμε το τι μέλλει γενέσθαι, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί και τι θα γίνει και με τη σεζόν και με όλα».
- Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια μέριμνα από το κράτος λίγο να σας βοηθήσει μέχρι να μπορέσετε να ξαναδουλέψετε;
«Το θεωρώ απαραίτητο σε περίπτωση που αυτό δεν σταματήσει. Η μαμά μου έχει και επιχείρηση οπότε δεν είναι εδώ αλλά φοβάται για το μαγαζί. Δηλαδή υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν είναι άμεσα και ούτε είναι τόσο σημαντικά αυτή τη στιγμή. Προέχει πάντα η ασφάλεια και η υγεία όλων.
Μακροπρόθεσμα σίγουρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε και τι θα γίνει με τη Σαντορίνη διότι είναι ένα μέρος το οποίο φέρνει κέρδος σε όλη την Ελλάδα, βιοπορίζει πολλές οικογένειες, έρχονται αρκετοί από άλλες περιοχές για να δουλέψουν και θεωρώ ότι αν αυτό συνεχιστεί σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τη σεζόν. Δεν το εύχομαι, πραγματικά αυτό μας ανησυχεί όλους αλλά σίγουρα δεν είναι το πρώτο».