Σεισμοί στη Σαντορίνη: Άλλη μια δύσκολη νύχτα - Η εκτίμηση Συνολάκη στο Flash για την επόμενη μέρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σαντορίνη με την Πολιτεία να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα εκδήλωσης δυνατού σεισμού.
![Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος / Intime Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος / Intime](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/santorini.jpeg?crop=966,598,29,0)
Δύσκολες ώρες περνούν όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει στη Σαντορίνη καθώς ο «χορός των Ρίχτερ» δεν έχει σταματήσει με τους επιστήμονες να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την κατάσταση.
Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν ο σεισμός που προκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 05/02 και είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή απλώς προσεισμός. Από την άλλη, διχογνωμία παρατηρείται εάν πρόκειται για τεκτονικές ή ηφαιστειακές δονήσεις με αρκετούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως να σημειωθεί ακόμη και έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας καταγράφηκαν 4 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ γεγονός που κινητοποίησε την πολιτεία. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού μαζί με γεννήτριες σε περίπτωση μπλακ άουτ, έφτασαν σήμερα, στο λιμάνι της Σαντορίνης.
Ειδικότερα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό, κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας εστάλησαν με πλοίο της γραμμής στη Σαντορίνη ένας γερανός, φωτιστικοί πύργοι και σκηνές. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα αρματαγωγό πλοίο στην Ίο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας
Το μεσημέρι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Με ανάρτησή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαντορίνη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να φτάσει το πρωί της Παρασκευής 07/02 όπου θα μεταβεί στο επιχειρησιακό κέντρο, τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, το νοσοκομείο και το δημαρχείου του νησιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Reuters ενώ ενδέχεται να επισκεφθεί σημείο της Καλδέρας.
Συνολάκης: Πιθανότητες 50-50 για μεγαλύτερο σεισμό
Ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μίλησε αποκλειστικά στον Flash.gr για την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Αναφορικά με τον σεισμό της Τετάρτης σημείωσε: «Είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Το ένα είναι να σταματήσει αυτό το σμήνος σεισμών, που είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι. Το άλλο κομμάτι είναι να εξελιχθούν αυτοί οι σεισμοί, το σμήνος, σε ένα μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε πόσο πιο μεγάλο. Αλλά θα είναι σίγουρα αρκετά πιο μεγάλος από αυτούς τους σεισμούς που βλέπουμε τώρα. Και το άλλο το ενδεχόμενο είναι αυτοί η σεισμοί να είναι προπομποί μιας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου Σαντορίνης, η οποία δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον».
Όσο για το εάν πρόκειται για τεκτονικούς ή ηφαιστειακούς σεισμούς ανέφερε: «Οι επιστήμονες μεταξύ τους λένε για το φαινόμενο ότι είναι τεκτονικό, άλλοι λένε ότι είναι ηφαιστειακό. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τα αποτελέσματα. Και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε. Δηλαδή αυτό το επιστημονικό θέμα θα το λύσουμε στην πορεία. Όσο έρχονται περισσότερες μετρήσεις θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν είναι ηφαιστειακό ή αν είναι τεκτονικό το φαινόμενο. Αλλά η προετοιμασία είναι η ίδια, είτε είναι το ένα είτε το άλλο, η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε είναι η ίδια. Και αυτή τη στιγμή η πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία. Και από ό,τι βλέπω μέχρι στιγμής αυτό γίνεται ικανοποιητικά.
Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» του φαινομένου και μιλώντας για την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός σημείωσε: «Μακάρι να μπορούσα να σας απαντήσω. Πολλές φορές αυτά τα σμήνη σεισμών μένουν περίπου στα ίδια μεγέθη και σταματάνε. Και μερικές φορές έχεις ένα μεγαλύτερο σεισμό. Εγώ θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν 50-50, για το εάν θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό ή θα μείνουμε σε αυτό το σμήνος με σεισμούς που θα ανεβοκατεβαίνει το μέγεθος, μέχρι περίπου τα 5 Ρίχτερ και μετά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να φθίνουν».
«Για πρώτη φορά θα βλέπουμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου»
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (6/2) στο ΕΡΤΝews, εκτίμησε ότι με την εξέλιξη του φαινομένου στη Σαντορίνη, ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο να δούμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά - σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Θα μας πάρει πολύ καιρό να κοιτάξουμε με σεισμικές μελέτες, να δούμε αρκετά σε αρκετό βάθος, να δούμε που βρίσκεται, αν υπάρχει, που βρίσκεται, αν βρίσκεται υγρό, που βρίσκεται μάγμα ή σε ποιο βάθος είναι», τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής.
Παπαζάχος: Θυμίζουν σενάρια ταινίας
«Χολιγουντιανά σενάρια» χαρακτηρίζει όλες τις προβλέψεις συναδέλφων του για μεγάλους σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ανάμεσα στην Αμοργό και την Σαντορίνη, ο γνωστός σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην «Επόμενη Μέρα» και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο στο Action 24, αναφέρει χαρακτηριστικά για τον χθεσινοβραδινό σεισμό που ταρακούνησε τις Κυκλάδες των 5,2 Ρίχτερ: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτός να είναι ο κύριος σεισμός, αυτός είναι ένας σεισμός μέσα στο κομμάτι της ακολουθίας. Το αν το μέγεθος είναι 5,2, 5,3, 5,1 ή οτιδήποτε διαφορετικό, δεν αλλάζει η κατάσταση, μιλάμε για έναν σεισμό ο οποίος είναι κομμάτι της ακολουθίας που γίνεται εδώ και μέρες, δεν είναι κάτι αυτός ο σεισμός».
Σε ερώτηση για την ανάρτηση του κ. Τσελέντη που κάνει λόγο για μια ακραία πιθανότητα για σεισμό ακόμη και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή, ο γνωστός σεισμολόγος απάντησε: «Ξέρετε στην επιστήμη δεν έχει σημασία τι πιστεύει κάποιος ή τι θεωρεί υποκειμενικά, αλλά υπάρχουν στοιχεία, μοντέλα και προσωπικές αναλύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Η επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία και τα διαθέτει από τα σεισμολογικά δίκτυα, παρουσιάζονται και συζητιούνται από τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην επιτροπή. Αν κάποιος άλλος συνάδελφος έχει κάποιο στοιχείο, αν μπορεί να μας δείξει ποιο είναι το ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει σεισμό πάνω από 7 και ποια ακριβώς διαδικασία και πώς το υποψιάζεται αυτό το πράγμα σαφώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να το αναλύσουμε. Από τις θαλάσσιες έρευνες που είχαμε και από τα στοιχεία των υπόλοιπων συναδέλφων, δε φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα τέτοιο δυναμικό και δε φαίνεται να δείχνουν μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Στην επιστήμη ποτέ δε μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όμως δε μπορούμε να μιλάμε με γενικόλογα. Ένας σεισμός 7 Ρίχτερ χρειάζεται και ένα ρήγμα να τον φιλοξενήσει. Πού είναι αυτό το ρήγμα;».
Αναφορικά με τα «χολιγουντιανά σενάρια» όπως χαρακτήρισε διάφορες αναφορές συναδέλφων του, τόνισε: «Άκουσα από κάποιους συναδέλφους ότι αυτή η παρατεταμένη σεισμική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου. Να πούμε όχι μόνο ότι τέτοια ποσοτικά μοντέλα δεν υπάρχουν και δεν έχουν παρουσιαστεί πουθενά, αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε τεράστιους σεισμούς, που δεν είχαν καμία σχέση και δεν προκάλεσαν καμία έκρηξη ηφαιστείου. Θυμίζουν περισσότερο σενάρια μιας ταινίας, παρά στοιχεία που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.