Με 4,3 Ρίχτερ ξύπνησε η Σαντορίνη - Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού
Επίσκεψη αστραπή το πρωί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δοκιμαζόμενη Σαντορίνη για να διαπιστώσει από κοντ΄΄α την κατάσταση την ώρα που οι δονήσεις συνεχίζονται.
Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες σε Σαντορίνη, Αμοργό και στα γύρω νησιά εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.
Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:56, σε απόσταση 227 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο.
Και τη νύχτα που πέρασε η σεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη. Έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα. Από τις 12:59 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι και τις 01:41 είχαν σημειωθεί δονήσεις 3,7R, 3,2R, 3,3R, 3,6R, 3,5R και 3,4R όλες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Εξάλλου σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης στις 04:10 τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Επίσκεψη Μητσοτάκη και Κικίλια στο νησί για αυτοψία
Ταξίδι-αστραπή στη δοκιμαζόμενη Σαντορίνη θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μεταβεί στο νησί μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί και να ενημερωθεί για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο επιχειρησιακό κέντρο, τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, το νοσοκομείο και το δημαρχείου του νησιού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Reuters ενώ ενδέχεται να επισκεφθεί σημείο της Καλδέρας.
Στο μεταξύ, οχήματα του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) και του ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν χθες το απόγευμα στη Σαντορίνη για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο νησί και να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι κλειστά θα είναι και σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο, Αμοργό, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Μύκονο, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, Σίφνο, Σίκινο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Πάτμο, Λέρο, Πάρο και Αντίπαρο. Χθες δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποβιβάστηκαν επίσης από το καράβι που έδεσε στο λιμάνι του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοινώνοντας την Τετάρτη τη λειτουργία του ψηφιακού χάρτη mysafetyplan, όπου αποτυπώνονται οι ασφαλείς χώροι-καταφύγια σε ολόκληρη τη χώρα σε περιπτώσεις ανάγκης, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ώστε να μη «σιωπήσουν» τα κινητά τηλέφωνα.
Αβεβαιότητα στην επιστημονική κοινότητα για το ενδεχόμενοο μεγαλύτερου σεισμού
Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν ο σεισμός που προκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 05/02 και είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή απλώς προσεισμός.
Από την άλλη, διχογνωμία παρατηρείται εάν πρόκειται για τεκτονικές ή ηφαιστειακές δονήσεις με αρκετούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως να σημειωθεί ακόμη και έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Συνολάκης: Είναι σχεδόν 50-50, για το εάν θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό
Στις εξελίξεις στο θέμα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Flash.
«Είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Το ένα είναι να σταματήσει αυτό το σμήνος σεισμών, που είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι. Το άλλο κομμάτι είναι να εξελιχθούν αυτοί οι σεισμοί, το σμήνος, σε ένα μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε πόσο πιο μεγάλο. Αλλά θα είναι σίγουρα αρκετά πιο μεγάλος από αυτούς τους σεισμούς που βλέπουμε τώρα. Και το άλλο το ενδεχόμενο είναι αυτοί η σεισμοί να είναι προπομποί μιας μικρής έκρηξης του ηφαιστείου Σαντορίνης, η οποία δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον» τόνισε.
Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» του φαινομένου και μιλώντας για την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός σημείωσε: «Μακάρι να μπορούσα να σας απαντήσω. Πολλές φορές αυτά τα σμήνη σεισμών μένουν περίπου στα ίδια μεγέθη και σταματάνε. Και μερικές φορές έχεις ένα μεγαλύτερο σεισμό. Εγώ θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν 50-50, για το εάν θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό ή θα μείνουμε σε αυτό το σμήνος με σεισμούς που θα ανεβοκατεβαίνει το μέγεθος, μέχρι περίπου τα 5 Ρίχτερ και μετά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να φθίνουν».
«Για πρώτη φορά θα βλέπουμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου»
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (6/2) στο ΕΡΤΝews, εκτίμησε ότι με την εξέλιξη του φαινομένου στη Σαντορίνη, ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο να δούμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά - σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Θα μας πάρει πολύ καιρό να κοιτάξουμε με σεισμικές μελέτες, να δούμε αρκετά σε αρκετό βάθος, να δούμε που βρίσκεται, αν υπάρχει, που βρίσκεται, αν βρίσκεται υγρό, που βρίσκεται μάγμα ή σε ποιο βάθος είναι», τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής.
Καθηγητής Πάιλ (Οξφόρδη): Αβεβαιότητα σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, προσεκτικές οι Αρχές
Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα σμήνη σεισμών στη Σαντορίνη, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Al Arabiya o καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέιβιντ Πάιλ που προσθέτει ότι η προσεκτική προσέγγιση των Αρχών είναι σωστή παρά την έλλειψη σημαντικών ζημιών.