Σεισμοί Σαντορίνη: Μπαράζ δονήσεων τη νύχτα - Σε αγωνία οι κάτοικοι, στο πόδι Αρχές και επιστήμονες
Με ασταμάτητη συχνότητα συνεχίζει ο Εγκέλαδος να ταρακουνά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά με την αγωνία των κατοίκων να μεγαλώνει.
Με αμείωτη συχνότητα και ένταση συνεχίζεται έως σήμερα η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, που προκαλεί αναστάτωση κυρίως στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Αναφής.
Με τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού χιλιάδες άτομα αποχωρούν κατά κύματα από αέρος και θαλάσσης από τη Σαντορίνη, αναζητώντας την ασφάλεια στην Αθήνα και άλλους προορισμούς. Μέχρι την Τρίτη (04/02) υπολογίζεται ότι από το νησί των 19.000 κατοίκων έφυγαν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι.
Σεισμικές ακολουθίες καταγράφηκαν και τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού με ακόμη δυο σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ να ταρακουνούν την περιοχή λίγο μετά τις 4:00 με διαφορά μόλις λίγων λεπτών.
Ο πρώτος καταγράφηκε στις 4:16 και ήταν 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χλμ κι έγινε νοτιοανατολικά της Αμοργού.
Η δεύτερη σεισμική δόνηση έλαβε χώρα πέντε λεπτά αργότερα κι ήταν μεγέθους 4.3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 11,6 χλμ και σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Νωρίτερα, στις 2:00’ καταγράφηκε σεισμός 4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 12 χλμ ενώ καταγράφηκε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν σημειωθεί αρκετοί σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Παπαδόπουλος: «Επιστήμονες μετέδωσαν λάθος πληροφορίες»
Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος «χτυπά το καμπανάκι» για μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, ερμηνεύοντας επιστημονικά την έντονη δραστηριότητα που καταγράφει το φαινόμενο εδώ και μερικά 24ωρα. Μιλώντας στο Attica TV, επισήμανε ακόμη ότι οι επιστήμονες ενδεχομένως μετέδωσαν «λάθος πληροφορίες» στην πολιτική ηγεσία!
«Για όλο τον Ιανουάριο, μέχρι το μέχρι το πρωί το Σαββάτου, δεν είχαμε ξεπεράσει σε μέγεθος τα τρία Ρίχτερ. Από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τώρα, σταδιακά φτάσαμε στο 4, στο 4,8, και σήμερα φτάσαμε στο 5. Άρα μιλάνε τα πράγματα από μόνα τους. Και με βάση τις επιστημονικές παρατηρήσεις έχω από το Σάββατο εκφράσει την πολύ βάσιμη επιστημονική άποψη ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Δεν αυξήθηκαν μόνον τα μεγέθη, αυξήθηκε και το πλήθος των σεισμών.
Επίσης έχουμε και μία μετανάστευση των επικέντρων. Απομακρύνονται τα επίκεντρα από τη Σαντορίνη. Μεταναστεύουν προς τα βορειανατολικά. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών από 4 και πάνω. Συγκεντρώνεται στο ανατολικό τμήμα, ενδεχομένως υποδεικνύοντας πού μπορεί να σπάσει το ρήγμα στον επόμενο ισχυρό σεισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια εξήγησε: «Έχω την εντύπωση ότι ξεκινήσαμε με ένα λάθος. Εννοώ μέλη της επιστημονικής κοινότητας ξεκινήσαμε λάθος. Και ενδεχομένως μετέδωσαν... Θα ακούσετε τώρα κάτι που δεν το έχω ξαναπεί. Ενδεχομένως μετέδωσαν λάθος εντυπώσεις, ίσως άθελά τους, σε μέλη της πολιτικής ηγεσίας. Υπερτόνισαν δηλαδή το ενδεχόμενο του ηφαιστειακού κίνδυνου. Το οποίο όμως δεν ισχύει. Έχει αυξηθεί το τελευταίο τετραήμερο, λόγω της προσεισμικής ακολουθίας, ασφαλώς ο σεισμικός κίνδυνος. Δεν έχει αυξηθεί όμως καθόλου ο ηφαιστειακός κίνδυνος. Και όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχει και καμία άλλη ένδειξη που να μας δείχνει ότι οι σεισμοί, όλοι αυτοί οι εκατοντάδες των σεισμών που έχουν γίνει, είναι ηφαιστειακοί. Δεν είναι. Έχουν όλοι τους καθαρά τεκτονικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή συνδέονται με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Είναι σεισμοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβούν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, η οποία δεν φιλοξενεί ηφαιστειακά κέντρα».
Τσελέντης: «Σύντομα ο κύριος σεισμός»
Την ώρα που η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στη Σαντορίνη και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για τυχόν επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης λέει: «Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
Γκανάς: «Το ηφαίστειο έχει ήδη ξυπνήσει»
Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το φαινόμενο αποκαλύπτοντας ότι «το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει».
Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στη ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία “σμηνοσειρά”, δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. «Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις», είπε ο επιστήμονας.
Νέα σύσκεψη την Τετάρτη
Σήμερα, Τετάρτη (5/2), στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τη σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Νωρίτερα, στις οκτώ το πρωί, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν οι δύο ειδικές επιτροπές: της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.