Σε θέση μάχης οι αγρότες: Στήνουν μπλόκα και ζεσταίνουν τα τρακτέρ για την Αθήνα
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες , αναμένοντας απάντηση από το Μαξίμου σχετικά με τα αιτήματα που κατέθεσαν με υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού ενώ παράλληλα, δυναμώνουν τα μπλόκα και ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για την κάθοδο προς Αθήνα.
Τα 9 αιτήματα των αγροτικών μπλόκων που περιλαμβάνονται στην επιστολή, είναι τα κάτωθι:
- – Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Που στήνουν σήμερα μπλόκα
Οι αγρότες των μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού από τις 15:30 έως τις 16:30 στα Γρεβενά (κόμβος Μυρσίνης) αλλά και της επαρχιακής οδού Κοζάνης – Φλώρινας από τις 16:00 έως τις 17:00 στον κόμβο Φιλώτα.
Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του τελωνείου της Καστοριάς.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για τις επόμενες μέρες. Αύριο Παρασκευή με το κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία (στη Φλώρινα) για τέσσερις ώρες ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Οι αγρότες της Αιγιάλειας σήμερα, για έβδομη ημέρα, θα συγκεντρωθούν στις 6μμ, στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, ενώ όπως είπαν «θα μαζευτούμε την ίδια ώρα και τότε θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε, όπως και την Τετάρτη, σε συμβολικό κλείσιμο για λίγη ώρα, της Ολυμπίας Οδού ή θα πάμε σε κάποιο άλλο σημείο». Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματίσει πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, από το σημείο του μπλόκου μέχρι το κέντρο του Αιγίου.
Κινητοποίηση σήμερα και για τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αλλά το απόγευμα, αυτή τη φορά. Σύμφωνα, με το πρόεδρό τους, Γιώργο Βεσκούκη, θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας (Φανάρια).
Μπλόκα και για τους αγρότες του Ερυμάνθου, όπου σταθερά θα βρεθούν σε δυο σημεία, στις 11 το πρωί, στου Κουρλαμπά και στο Σταυροδρόμι.
Μητσοτάκης: Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους - Η συνάντηση με τους περιφερειάρχες
Την Τετάρτη η κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της αφού ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το Χαϊδάρι, έστειλε αυστηρό –για πρώτη φορά– μήνυμα στους αγρότες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του», ζητώντας διάλογο μεν, με ανοιχτούς δρόμους δε. Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα. «Δε θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε».
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω βήματα προσέγγισης με τους αγρότες και φαίνεται ότι σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση σήμερα στις 11.30 π.μ. του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Μία συνάντηση κατά την οποία θα αναζητηθούν και συμμαχίες αλλά και η συνδρομή των περιφερειαρχών στην εκτόνωση της κρίσης με τους αγρότες. Βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στέκεται υποστηρικτικά στο πλευρό των αγροτών, κρίνοντας δίκαιες τις κινητοποιήσεις τους.
Εκτιμά δε, ότι η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel βιώνει τη "μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο" όπως δήλωσε πρόσφατα, παρεβρισκόμενος στο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς του.