Σε τεντωμένο σχοινί αγρότες - κυβέρνηση, επιστολή με αιτήματα στον πρωθυπουργό
Σε λεπτές ισορροπίες υπάρχουν στο μέτωπο των αγροτών με την κυβέρνηση. Τα προειδοποιητικά μπλόκα συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Από το πρωί της Τετάρτης, οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, δίνοντας προθεσμία (τριών ημερών) στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα βασικά τους αιτήματα.
«Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας θα διοργανώσουμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα», είναι το μήνυμα που στέλνουν στο Μαξίμου μαζί με το τελεσίγραφο. Είναι προφανές ότι για την ώρα, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αποφεύγουν μια μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους αν δεν πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν από τον πρωθυπουργό.
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τετάρτης, απέστειλαν επιστολή στο Μαξίμου, στην οποία περιλαμβάνονται τα αιτήματά τους όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων. Το υπόμνημα που πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την κυβέρνηση.
Αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας
Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
- Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
- Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
- Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
- Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
- Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
- Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.
- Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
- Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει «παραθυράκι» για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Ως απάντηση στις κινητοποιήσεις τους, είπε σήμερα (από το Χαϊδάρι) ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους. Παράλληλα, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του».
«Εμείς είμαστε διαλλακτικοί και το έχουμε αποδείξει. Είμαστε στους δρόμους από τις 13 Δεκεμβρίου. Αν ήταν αυτοσκοπός μας να κλείσουμε τους δρόμους και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην υπόλοιπη κοινωνία θα το είχαμε ήδη κάνει. Βάλαμε τα αιτήματα στο τραπέζι και περιμένουμε τις απαντήσεις», ανέφερε αγρότης από το μπλόκο στον Πλατύκαμπο μιλώντας στο Action 24.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αποχώρησαν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ αγρότες της Χαλκιδικής από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στο ύψος του 1ου κόμβου της Γαλάτιστας. Ο αποκλεισμός του δρόμου κράτησε περίπου τρεις ώρες. Από τις 8 το βράδυ και για περίπου 40 λεπτά αγρότες απέκλεισαν την έξοδο της Θέρμης προς Πολύγυρο, στο ύψος της Κρεαταγοράς.
Νωρίτερα, αγρότες είχαν κλείσει προσωρινά τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών, στο 110ο χιλιόμετρο. Σε δηλώσεις που έκαναν ανέφεραν ότι πρόκειται να επανέλθουν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη το μεσημέρι.
Το πρωί της Τετάρτης, στα φανάρια του κόμβου της Δυτικής Αχαΐας επί της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι αγρότες έστησαν νέα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας, για μικρό χρονικό διάστημα. Το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα, ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας έστησαν μπλόκο στην Ερμίτσα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου αποφάσισαν το στήσιμο μπλόκου και στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο κόμβο των Πεζών, από την Παρασκευή 9 Φλεβάρη στις 11 π.μ.
Είναι εμφανές ότι για την ώρα, προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών. Ξεκίνησαν ήδη από την Τρίτη, μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.