Σε κατάσταση συναγερμού κλιματικά ο πλανήτης - Ζοφερές οι προβλέψεις των επιστημόνων
Η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται για 13 συνεχόμενους μήνες στο όριο συναγερμού που είχε τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται κλιματικά ο πλανήτης, παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος που μας πέρασε δεν έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου μήνα όπως συνέβη κατά τους προηγούμενους 13 μήνες.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του Κοπέρνικου, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Κλιματική Κρίση, το 2024 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, την ώρα που η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται για 13 συνεχόμενους μήνες στο όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου, που είναι το όριο συναγερμού που είχε τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία είχαν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Ο περασμένος μήνας, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Κοπέρνικου ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος και ο δεύτερος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί. Αυτή η μικρή πτώση της θερμοκρασίας οφείλεται στον τερματισμό του φαινομένου του Ελ Νίνιο και την ανάπτυξη του Λα Νίνια στον ανατολικό Ειρηνικό τους επόμενους μήνες.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτή η μικρή βελτίωση δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την παγκόσμια τάση – την κλιματική κρίση με ευθύνη του ανθρώπου – παρά τις μικρές διακυμάνσεις. «Η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει, ο πλανήτης μας συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησαν πολύ πριν το 2023 και θα συνεχίσουν έως ότου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μηδενιστούν», τόνισε η Σαμάνθα Μπέργες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κοπέρνικου.
Και παρά το γεγονός ότι συνολικά ο Ιούλιος του 2024 δεν ήταν τόσο θερμός όσο ο Ιούλιος του 2023, ο πλανήτης βίωσε τον περασμένο μήνα τις δύο θερμότερες μέρες στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν στις 22 Ιουλίου με μέση θερμοκρασία του 17,16 βαθμούς Κελσίου και η δεύτερη ήταν η 23η Ιουλίου με μέση θερμοκρασία τους 17,15 βαθμούς Κελσίου. Δεδομένης της μικρής διαφοράς, η έκθεση του Κοπέρνικου επισημαίνει ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να διευκρινιστεί ποια από τις δύο ημέρες ήταν η θερμότερη.
Το 2024 ίσως γίνει η θερμότερη χρονιά στην ιστορία
Η εκτίμηση αυτή των επιστημόνων του Κοπέρνικου προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η θερμοκρασία του πλανήτη για φέτος ήταν υψηλότερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το 2023, που είναι μέχρι στιγμής η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η τελευταία φορά που καταγράφηκε στη Γη μία πιο ψυχρή χρονιά από την προηγούμενη ήταν το 1976. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίζει του 1,64 βαθμούς κελσίου ξεπερνώντας αισθητά το στόχο του Παρισιού. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η καταμέτρηση όσον αφορά το στόχο αυτό θα πρέπει να πηγαίνει σε βάση δεκαετιών και όχι σε ετήσια βάση. Όμως, είναι σαφές πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για ανάληψη δράσης.
Το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο
Μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα προβλέπουν – πέραν των καταστροφικών συνεπειών για τον άνθρωπο, τη φύση και τη ζωή γενικότερα – τεράστιο οικονομικό κόστος.
Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πιο έντονες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι το 2050, αναφέρουν οι επιστήμονες σε ανάλυση που είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές εβδομάδες στο περιοδικό Nature.
Επίσης, υπολογίζουν ότι το μέσο παγκόσμιο εισόδημα θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο έως το 2030, ποσοστό αισθητά υψηλότερο σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο θα τις νοιώσουν πιο έντονα οι φτωχότερες χώρες, που δε διαθέτουν τις υποδομές για να αντιμετωπίσουν – έστω και μερικώς – τα ακραία φαινόμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι φτωχές και, κυρίως οι νησιωτικές χώρες, ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες ούτως ή άλλως ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική κρίση.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι η μέση απώλεια εισοδήματος από καταστροφές παγκοσμίως θα αγγίζει το 19% του διαθέσιμου εισοδήματος έως το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση υπολογίζεται περίπου στο 11%, ενώ στην Αφρική και τη Νότια Ασία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 22%. Μεμονωμένα, χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μαλί (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).