Σδούκου για Εξοικονομώ: «10.000 αιτήσεις, 424 εκατομμύρια ευρώ» - Τι είπε για το Αλλάζω Θερμοσίφωνα
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στο Action 24 για τα προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν».
Για τα προγράμματα επιδότησης «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», μίλησε στην εκπομπή του Action 24, «Action Σαββατοκύριακο», η Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ανέφερε ότι «Έχουμε 424 εκατομμύρια ευρώ να διαθέσουμε. Μέσα στο σύστημα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 αιτήσεις. Δεν υπάρχει η σπουδή να μπει κάποιος τώρα, γιατί αλλιώς θα χάσει τα χρήματα. Η αξιολόγηση θα γίνει μόλις κλείσει η πλατφόρμα».
Για το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» είπε: «Είναι πιο ευέλικτο αυτό το πρόγραμμα. Δίνει τη δυνατότητα να ξηλώσω το σύστημα θέρμανσης και να εγκαταστήσω αντλία θερμότητας».
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» αφορά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 434 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 20 Μαρτίου. Η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 35.000 ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση πρώτης κατοικίας.
Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
- αντικατάσταση κουφωμάτων,
- τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,
- αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
- σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
- λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες)
Όσον αφορά στους ωφελούμενους που θα υπαχθούν στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ιδία συμμετοχή με δάνειο, επισημαίνεται πως το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, από τις 8.1.2025 έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος https://exoikonomo2025.gov.gr
Οι δικαιούχοι του «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
Οι ωφελημένοι από το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 223,2 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 44,6 εκ. ευρώ κατευθύνονται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά (οικογένειες με ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων καθώς και πληγέντες από φυσικές καταστροφές) θα είναι περίπου 100.000.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως τις 31 Μαρτίου και οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις, ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγορία στην οποία βρίσκονται, έως 1040 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα και έως 7.440 ευρώ για αντλίες θερμότητας.
Ειδικότερα, προβλέπεται η επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας σε ποσοστό επιδότησης 50% ενώ για τα νοικοκυριά, με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (ή ατομικό 5.000 ευρώ ) η επιδότηση θα φτάσει στο 60%. Αναλυτικά επιδοτείται:
- Η αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας με την επιδότηση να κυμαίνεται από 50%-60% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία
- Η αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας (συμπεριλαμβανομένου π.χ. εξωτερική μονάδα, fan coil, σωληνώσεις) με την επιδότηση στο 50%.
Μέρος της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα, εξαρτήματα, smart system (χρονοδιακόπτη) κλπ.).
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση των ΑΠΕ και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, η χρήση ΑΠΕ αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και παράλληλα η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται σε μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.
Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος επιτυγχάνεται η μείωση χρήσης συστημάτων θέρμανσης με βάση τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομάζα, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια. Ενισχύονται δε περισσότερο ωφελούμενοι στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου όπου με βάση στοιχεία μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων πέντε χρόνων, καταγράφεται συχνή υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπτών ορίων σωματιδιακής ρύπανσης αρκετές φορές ετησίως σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας.