Σαντορίνη: Η σεισμική νηνεμία «γυρίζει» τους κατοίκους στο νησί - Συνεδριάζουν σήμερα οι επιτροπές
Οι οι δύο αρμόδιες επιτροπές θα αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιηθεί άρση μέτρων κι εάν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν την Δευτέρα.
Σε ύφεση βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες, με τους κατοίκους να επιστρέφουν δειλά-δειλά στο νησί.
Οι πολίτες που επέστρεψαν στο νησί ανέφεραν ότι γύρισαν καθώς δεν μπορούσαν να λείψουν άλλο, καθώς σιγά-σιγά ξεκινάει και η σεζόν για το νησί. Παράλληλα, σε αρκετά μαγαζιά έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν θα ανοίξουν προς τους τουρίστες που θα κάνουν «απόβαση».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αρκετοί είναι και οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στη Σαντορίνη, καθώς και εκείνοι θέλουν να βρουν και πάλι τους ρυθμούς τους, ενόψει της τουριστικής σεζόν.
Αν και σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και δωμάτια του νησιού για την περίοδο του Πάσχα, οι ξενοδόχοι δηλώνουν αρκετοί αισιόδοξοι.
Την ίδια στιγμή γίνονται καθημερινά έλεγχοι στα δημόσια κτίρια του νησιού. Κλιμάκιο του τεχνικού επιμελητηρίου προχώρησε σε αυτοψία στα σχολεία του νησιού και στη συνέχεια αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν τα κτίρια και θα αναλυθούν εάν χρήζουν επισκευών.
Σήμερα, Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, συνεδριάζουν οι δύο αρμόδιες επιτροπές για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί άρση μέτρων κι εάν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν την Δευτέρα.
Πάνω από 22.000 οι σεισμοί
Περισσότεροι από 22.600 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποίησε για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς μια έντονη βροχόπτωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων.