Σαντορίνη - Αμοργός: Σεισμοί 4,5 και 4,1R με διαφορά πέντε λεπτών - ΕΚΠΑ: Μειώνεται η σεισμικότητα
Πάνω από 11.700 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες – Σταδιακή μείωση των δονήσεων.
![Flash.gr/Γιάννης Κέμμος Flash.gr/Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/santorini-kemmos.jpg?crop=2048,1267,0,269)
![Γιάννης Κέμμος Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/kemmos-new.png)
Δύο σεισμοί μεγέθους 4,5 και 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν με διαφορά πέντε λεπτών το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στις 13:59, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε σε 17,9 χιλιόμετρα.
Λίγο νωρίτερα, στις 13:54, καταγράφηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε σε 12,2 χιλιόμετρα.
ΕΚΠΑ: 95 σεισμοί στις 8 Φεβρουαρίου - Μειώνεται η σεισμικότητα
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, σε έκθεσή του, κάνει αναφορά στις σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή των Κυκλάδων και συγκεκριμένα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που παρατηρούν τη σεισμική ακολουθία, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 11.700 σεισμοί. «Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες», παρατηρούν.
Μειώνεται η σεισμικότητα
Παράλληλα, οι ειδικοί του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών. «Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8. Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή», αναφέρουν.
Αναλυτικά η έκθεση του ΕΚΠΑ
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 18 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 8 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8. Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή.
![Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 6-7 Φεβρουαρίου (ML) και στις 8 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 6-7 Φεβρουαρίου (ML) και στις 8 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση).](https://flashgr.cachefly.net/image/ver_small/73/xartis.jpg)
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.
Για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή αυτή, έχει διαμορφωθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη, ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης.
![Απόσπασμα από τον διαδραστικό χάρτη κατανομής σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, οι οποίοι προέκυψαν από την καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας από το ΕΚΠΑ Απόσπασμα από τον διαδραστικό χάρτη κατανομής σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, οι οποίοι προέκυψαν από την καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας από το ΕΚΠΑ](https://flashgr.cachefly.net/image/ver_small/73/xartis2.png)
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.