«Οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με ηφαιστειακή έκρηξη»: Επιστήμονας μιλά στο flash.gr
Οι μετρήσεις των επιστημόνων σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στη Σαντορίνη είναι καθημερινές, όπως δηλώνει στον Γιάννη Κέμμο, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού.
Για τις μετρήσεις που πραγματοποιούν σε όλη την έκταση της Σαντορίνης με ειδικά όργανα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, μιλά στο flash.gr η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.
«Κάνουμε μετρήσεις βαρύτητας, όπως είχαν γίνει και το 2011-2012, στα ίδια σημεία, που τότε αντιμετωπίζαμε την ηφαιστειο-σεισμική κρίση μόνο στην καλντέρα της Σαντορίνης. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι η μόνη που έχει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο χρησιμοποιούμε για να δούμε την ποιότητα των πετρωμάτων στο υπέδαφος. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί έτσι μπορούμε να καταλάβουμε, εκτός από την επιφάνεια, τι γίνεται στο υπέδαφος ενός ενεργού ηφαιστείου», δήλωσε αρχικά η κ. Νομικού.
Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη βαρύτητα, θα γίνουν και άλλες μετρήσεις σε πάρα πολλά σημεία της Σαντορίνης, οι οποίες κι αυτές θα συγκριθούν με το 2011-2012, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στα βορειο-ανατολικά της Σαντορίνης δεν έχει επηρεάσει καθόλου το ηφαίστειο της περιοχής. Υπογράμμισε ότι σε ένα ενεργό ηφαίστειο πρέπει να έχεις πολλά δεδομένα και να συνδυάζεις τα χερσαία και τα θαλάσσια».
Σεισμοί και ηφαίστειο
Ερωτηθείσα για τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες, η καθηγήτρια απάντησε ότι οι μηχανισμοί γένεσης δείχνουν ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, δεν έχουν καμία σχέση με ηφαιστειακή έκρηξη της Νέας Καμένης ή του Κολούμπου. Έχουμε διαχωρίσει τις τρεις περιοχές - Νέα Καμένη, θαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπου, Άνυδρος. Αυτές οι περιοχές δεν συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να κινδυνεύει ο ένας χώρος με δραστηριοποίηση του άλλου.
Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και γι' αυτό έχουν έρθει πολλοί επιστήμονες και από ξένα Ιδρύματα και το σημαντικότερο είναι ότι θα έρθουν και ξένες ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έτσι ώστε να συνδράμουν με ειδικά μηχανήματα στον υποθαλάσσιο χώρο».
«Υπομονή και ψυχραιμία»
Εξάλλου, απαντώντας η κ. Νομικού στην ερώτηση του Γιάννη Κέμμου για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε οι κάτοικοι θα μπορέσουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να είσαι προσεκτικός και μετά να βγάζεις αποτελέσματα ανακοινώσιμα για τον κόσμο. Δηλώσεις με μεγάλους τίτλους αποφεύγουμε να κάνουμε. Συνιστούμε υπομονή και ψυχραιμία και κυρίως ζητάμε σεβασμό στους κατοίκους των νησιών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να κατανοήσουν το φαινόμενο».