Η Αλιάνζα Λίμα χάνει την χρυσή της «φουρνιά» σε αεροπορικό δυστύχημα το 1987
Σαν σήμερα, 8/12 του 1987, η Αλιάνζα Λίμα καταφέρνει και νικά την Ντεπορτίβο Πουκάλπα με 1-0 εκτός έδρας και βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον τίτλο. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Περουβιανής ομάδας, είχε αποφασίσει να ναυλώσει αεροπλάνο του πολεμικού ναυτικού της χώρας, ώστε να μη ταλαιπωρηθούν οι παίκτες και η διοίκηση της ομάδας.
Η αναχώρηση και το μοιραίο...δεξί φτερό.
Στις 6:30 το πρωί το αεροπλάνο αναχωρεί με 44 επιβαίνοντες από την Πουκάλπα για το αεροδρόμιο της Λίμα. Καθώς το αεροπλάνο έφτανε στη πρωτεύουσα του Περού, ο πιλότος του αεροσκάφους διέγνωσε πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης, παρόλο που δε γνώριζε από πού πηγάζει το πρόβλημα. Ο πιλότος, έκανε μία..."βόλτα" πάνω από το αεροδρόμιο της Λίμα μέχρι να επιβεβαιωθεί από τον Αερολιμένα της πρωτεύουσας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να του δοθεί η άδεια για προσγείωση. Όμως, για άγνωστους ακόμα λόγους ο πιλότους του πολεμικού αεροσκάφους δεν γνώριζε πόσο κοντά ήτανε στη θάλασσα. Έτσι, το δεξί φτερό ακούμπησε στη θάλασσα και το αεροπλάνο συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό έξι μίλια μακριά από το αεροδρόμιο της Λίμα.
Μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ, το πολεμικό ναυτικό της χώρας απαγόρευσε οποιαδήποτε προσέγγιση άλλου αεροπλάνου στη περιοχή. Στο αεροπορικό δυστύχημα υπήρχαν δύο διασωθέντες. Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας, Αλμπέρτο Τομαζίνι και ένα μέλος του αεροσκάφους. Μετά από τις καταθέσεις τους πολλά ερωτηματικά προέκυψαν από τη στάση του πιλότου, καθώς είχε μία απαθή στάση προς τις εκκλήσεις για βοήθεια του πληρώματος.
Στο Περού κηρύχθηκε εθνικό πένθος και ταυτόχρονα σταμάτησε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Στην κηδεία των 43 θυμάτων, μετά από εντολή του δημάρχου της Λίμα, οι σωροί τους πέρασαν πρώτα από το γήπεδο της ομάδας, με τις κάσες τους να έχουν σημαία πάνω με τα χρώματα της ομάδας (μπλε-άσπρο).
Η επανέναρξη του πρωταθλήματος και η μεγαλοψυχία της Κόλο-Κόλο.
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε τρεις εβδομάδες μετά το θανατηφόρο δυστύχημα. Η Χιλιανή ομάδα, Κόλο-Κόλο, ως ένδειξης συμπαράστασης στην ομάδα από το Περού, έδωσε δανεικούς παίκτες από την ομάδα νέων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο ομάδων να γίνουν πιο θερμές. Παράλληλα, την ομάδα την βοήθησαν και πρώην παίκτες, οι οποίοι είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η επιστροφή στους τίτλους για την Αλιάνζα Λίμα την είδαμε 10 χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημά.
Εν κατακλείδι, από τότε η ομάδα του Περού έχει ανακάμψει και έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τέτοια αεροπορικά δυστυχήματα σε σχέση με τις ομάδες συνέχισαν να συμβαίνουν με το πιο γνωστό να είναι το πολύνεκρο δυστύχημα της Βραζιλιάνικης ομάδας, Σαπεκοένσε, το 2016.