Χουάν Ραμόν Ρότσα ή αλλιώς Μπουμπλής: Η ιστορία της παράνομης ελληνοποίησης του
Ένας θρύλος του Παναθηναϊκού, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο για το ταλέντο του, όσο και για το σκάνδαλο την παράνομης ελληνοποίησης του.
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό από την Μπόκα Τζούνιορς για 2.500.000 δολάρια. Μερικές μέρες αργότερα έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με το «τριφύλλι», κόντρα στον Πανιώνιο, με το όνομα Γιάννης Μπουμπλής. Ο λόγος; Οι ελληνικές ομάδες τότε δεν μπορούσαν να έχουν πάνω από 2 ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους. Για αυτό και γράφτηκε στον Δήμο Αιγαλέου και παρουσιάστηκε ως ομογενής ονόματι Μπουμπλής.
Ο Ολυμπιακός αντέδρασε για την υπόθεση του Αργεντίνου. Μάλιστα, πριν το «ντέρμπι αιωνίων» κατέθεσε ένσταση, κατηγορώντας εκείνον και τον Παναθηναϊκό για πλαστογραφία και παράνομη συμμετοχή, χωρίς όμως να γίνει δεκτή. Έπειτα από έρευνα του εισαγγελέα, Ανδρέα Φάκο, ο Μπουμπλής φάνηκε να είναι κανονικά γραμμένος στο δημοτολόγιο του Αιγάλεω.
Οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν την υπόθεση να ξεχαστεί για μερικά χρόνια, καθώς κατέκτησε και δύο back-to-back πρωταθλήματα, μέχρι που η ήττα 3-2 από το τους «πράσινους» το 1982 την έφερε ξανά στο προσκήνιο. Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς άσκησε ποινική δίωξη και ακολούθησε δικαστήριο. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών αποφάσισε να του ακυρώσει το δελτίο και να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, αφού αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία συγγένεια με τον δημότη Αιγάλεω, Μπουμπλή. Η υπόθεση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί.
Για 9 μήνες, ο Ρότσα δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, ενώ, έπρεπε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού δύο φορές τον μήνα. Η απουσία του από τους αγώνες των «πρασίνων» ήταν αισθητή και, ενώ, προηγούνταν στην βαθμολογία, έπεσαν δεύτεροι και έχασαν το πρωτάθλημα. Το 1983, όταν η ΕΠΟ του είχε πια επιτρέψει την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ.
Στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε την ποινή, με ανασταλτικό χαρακτήρα, 14 μηνών φυλάκισης προς διακόσιες δραχμές ημερησίως. Ο κόσμος αντέδρασε έντονα, ενώ, γύρω στους 25.000 βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1985 ήρθε η δικαίωση και το καλοκαίρι του επόμενου πήρε την ελληνική υπηκοότητα, όταν συμπλήρωσε τα απαιτούμενα χρόνια παρουσίας στην χώρα.
Η υπόθεση του Ρότσα άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Μετά από εκείνον, έγιναν γνωστές και άλλες παράνομες ελληνοποιήσεις, με αποτέλεσμα το 1982 να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τους Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ.