Σάλος με την intersex πυγμάχο από την Αλγερία - Γιατί η ΔΟΕ της επέτρεψε να αγωνιστεί
Τι σημαίνει «intersex» και σε τι διαφέρει από την «τρανς» ταυτότητα. Οι εξηγήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
«Θύελλα» έχει ξεσηκώσει η συμμετοχή της Αλγερινής αθλήτριας Ιμάνε Χελίφ στους αγώνες πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες, την Χελίφ και την Lin Yu-ting από την κινεζική Ταϊπέι, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω αυξημένων τιμών τεστοστερόνης, να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις αλλά και μια τεράστια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ιμάνε Χελίφ αντιμετώπισε την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι την Πέμπτη (1/8), με τη δεύτερη να εγκαταλείπει τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα, ξεσπώντας σε κλάματα. Μάλιστα, η Καρίνι αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της αντιπάλου της.
Ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων από δημόσια πρόσωπα, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε ακόμα και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Intersex και όχι τρανς
Ωστόσο, σύγχυση φαίνεται να επικρατεί γύρω από την έμφυλη ταυτότητα της Αλγερινής αθλήτριας. Οι περισσότεροι αναφέρονται στην Ιμάνε Χελίφ, ως τρανς γυναίκα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για γυναίκα που γεννήθηκε άνδρας και προχώρησε σε αλλαγή φύλου.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ιμάνε Χελίφ είναι intersex, διαφυλικό άτομο με διαταραχή ανάπτυξης του φύλου (DSD).
Intersex ή διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, γονάδες, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία) οι οποίες δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων.
Τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια των γεννητικών οργάνων ή/και συνδυασμούς χρωμοσωμικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.
Τα intersex άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο.
Πιο συγκεκριμένα, ένα intersex άτομο μπορεί να γεννηθεί με περισσότερα χρωμοσώματα φύλου από τα δύο που είναι συνηθέστερα για τους περισσότερους ανθρώπους, για παράδειγμα με χρωμοσώματα φύλου της μορφής ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. (υπάρχουν περί τους 30 διαφορετικούς συνδυασμούς) ή με δύο αναπαραγωγικά όργανα εκ των οποίων το ένα από τα δύο να είναι μόνο μερικώς ανεπτυγμένο.
Ο όρος «intersex» περιγράφει μια διαφορετική σωματικότητα και διαφέρει από τον όρο τρανς, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει με το βιολογικό του φύλο ή με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννηση.
Εν ολίγοις, η Χελίφ δεν είναι τρανς, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι προχώρησε σε μετάβαση φύλου ή σε επέμβαση για την αλλαγή του φύλου της.
Επιπλέον, στη χώρα καταγωγής της αθλήτριας, την Αλγερία, η ταυτότητα των τρανς ατόμων δεν είναι αναγνωρισμένη, η αλλαγή φύλου στα έγγραφα ταυτότητας δεν επιτρέπεται, ούτε επιτρέπονται ιατρικές ή ορμονικές θεραπείες για τη μετάβαση σε άλλο φύλο.
Γιατί η ΔΟΕ ενέκρινε τη συμμετοχή της
Το ερώτημα αν η Χελίφ θα έπρεπε να πάρει άδεια για να παλέψει με γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αγγίζει θέματα σεξουαλικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά των κανόνων που ακολουθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Πληρούσε όντως η Ιμάνε Χελίφ τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί; Και ποιες είναι αυτές; Και γιατί διαφέρουν από αυτές της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ), η οποία απέκλεισε την Χελίφ από τις διοργανώσεις της;
Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, υπερασπίστηκε την απόφαση της Επιτροπής να επιτρέψει στις δύο αθλήτριες να αγωνιστούν.
«Θα ήθελα απλώς να πω ότι όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες συμμετοχής στον αγώνα. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους και αυτό δηλώνεται ότι ισχύει», τόνισε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
«Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν τεστοστερόνη, σε αυτά που θα ονομάζονταν ‘ανδρικά επίπεδα’ και εξακολουθούν να είναι γυναίκες και συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ως γυναίκες. Ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παλιές κακές μέρες, του τεστ φύλου», δήλωσε ο Άνταμς.
Σημειώνεται ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικεία διοργάνωση, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσοι έχουν περάσει την εφηβεία.
Η πυγμαχία διευθύνεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως ο παγκόσμιος αθλητικός οργανισμός μετά από αποτυχία εφαρμογής διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.