Ολυμπιακοί Αγώνες: Θύελλα αντιδράσεων με την συμμετοχή δύο αθλητριών με ανδρικά χρωμοσώματα [vids]
Σάλος με την έγκριση της ΔΟΕ στη συμμετοχή δύο αθλητριών πυγμαχίας με ανδρικά χρωμοσώματα. Είχαν αποκλειστεί από την Ομοσπονδία.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επετράπη η συμμετοχή στη διοργάνωση του Παρισιού σε δύο πυγμάχους οι οποίες έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά είναι βιολογικά γυναίκες. Παρ' όλα αυτά, είχαν αποκλειστεί από το περασμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λόγω απιτυχίας στο τεστ καταλληλότητας που επέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA).
Ο λόγος για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν που αγωνίζεται στα 57 κιλά οι οποίες πρόκειται να «δώσουν» κανονικά το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά το γεγονός ότι είχαν κριθεί βιολογικά άνδρες και δεν τους είχε επιτραπεί η συμμετοχή στην πρόσφατη παγκόσμια διοργάνωση στο Νέο Δελχί.
Σύμφωνα με την IBA, οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα XY, τα οποία αντιστοιχούν στα ανδρικά και όχι XX που είναι των γυναικών. Μάλιστα, η Ομοσπονδία της πυγμαχίας έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για τους αθλητές και τις αθλήτριες σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς το εν λόγω αγώνισμα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των αντιπάλων καθώς τα συγκεκριμένα άτομα έχουν βιολογικά και γενετικά περισσότερα πλεονεκτήματα.
Οι δύο προαναφερθείσες αθλήτριες δεν είναι τρανς, αλλά κατά πιθανότητα αποτελούν περιπτώσεις ίντερσεξ ατόμων. Πιο συγκεκριμένα ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να γεννηθεί με περισσότερα χρωμοσώματα φύλου από τα δύο που είναι συνηθέστερα για τους περισσότερους ανθρώπους, για παράδειγμα με χρωμοσώματα φύλου της μορφής ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. (υπάρχουν περί τους 30 διαφορετικούς συνδυασμούς) ή με δυο αναπαραγωγικά όργανα εκ των οποίων το ένα από τα δύο να είναι μόνο μερικώς ανεπτυγμένο.
«Όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας των αγώνων. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους και δηλώνεται ότι αυτό ισχύει, ότι είναι γυναίκες. Έχουν δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με τους κανόνες της ομοσπονδίας, οι οποίοι καθορίστηκαν το 2016 και οι οποίοι λειτούργησαν και για το Τόκιο. Για να αγωνιστούν ως γυναίκες, που είναι αυτό που είναι. Και το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Μαρκ Άνταμς στο Associated Press.